dom utes španielsko 1Na začiatku tohto príbehu bol pozemok. Priestor na kopci so sklonom 42 stupňov s nádherným výhľadom na Stredozemné more v španielskom meste Salobrena. A tu si mladý pár vysníval postavenie domu svojich snov. Avšak okrem náročného terénu bol celkový plán sťažený aj obmedzeným finančným rozpočtom majiteľov a ambicióznymi nápadmi klienta i architekta. Komplikovaný projekt sa však pýši výnimočným výsledkom.

Dom integrovaný do krajiny má obývateľné priestory jasne smerované k moru. Bývanie je koncipované na dvoch podlažiach, veľký radový obytný priestor, sledujúci svah hory, spojený s konzolovou terasou s bazénom a druhé podlažie s izbami, ktoré majú výhľad nad strechou. Dom je zakopaný do strmého svahu a ťaží z ročnej konštantnej teploty 19,5 °C.

 

dom utes španielsko 4

 

Hlavný priestor domu pojme aj niekoľko desiatok návštevníkov

Obývateľné priestory sú pokryté zakriveným dvojitým plášťom železobetónu, ktorý sa pohráva s geometriou zeme a zároveň rámuje výhľady a orientuje prúdenie vzduchu, ktoré prichádzajú z mora do interiéru. Hlavný priestor domu je vďaka podpore plášťa na oporných múroch vzdialených od seba 14 metrov bez ďalších stien alebo stĺpov veľmi rozľahlý a priestranný. Je tiež úplne otvorený do krajiny a prislúcha mu vedľajšia terasa s oddelenou pohyblivou sklenenou fasádou.

 

dom utes španielsko 5

dom utes španielsko 6

 

Uprednostnená bola ručná a remeselná výroba

Kovová strecha pripomína svojim vzhľadom kožu a tvar rozprávkového draka z pohľadu zdola a prevaľujúce sa morské vlny pri pohľade zhora. Stavba domu na útese sa vo veľkej miere spoliehala na remeselné spracovanie a miestnu prácu. Napríklad spomínaná železobetónová konštrukcia strechy je z ručne vyhotoveného kovového debnenia a povrchovú úpravu strechy tvoria zinkové šupiny.

Ručne vyrábané boli aj dlaždice a stropy zo sadrovej omietky. Interiérový nábytok je vytvorený zo sklenených vlákien a polyesterovej živice, vďaka vopred navrhnutým digitálnym modelom. Tieto techniky, ktoré sú prepojením manuálneho a digitálneho vytvorili jedinečnú zmes vlastností estetiky a kvalitného a úsporného bývania.

 

dom utes španielsko 2

dom utes španielsko 4

 

Klimatizácia a vykurovanie v dome nie sú potrebné

Pokiaľ ide o energetickú hospodárnosť, dom využíva konštantnú teplotu zeme, do ktorej je vstavaný. Medzi interiérom a opornými múrmi je vzduchová dutina, ktorá je inteligentne snímaná a ovládaná na vhodnú úroveň prúdenia vzduchu a vlhkosti, v prípade potreby s manuálnou možnosťou zásahu.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou je, že strecha má dvojitý zakrivený betónový plášť so 40 centimetrovou izoláciou medzi nimi, ktorá slúži ako debnenie pre betón horného plášťa. Táto lacná konštrukčná metóda umožňuje kombináciu izolácie a tepelnej zotrvačnosti. V dôsledku týchto dvoch vlastností dom počas roka nepotrebuje žiadnu formu vykurovania alebo chladenia.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Jesús Granada