bliv projekt dvaBývanie, naša domácnosť. Miesto, kde sa chceme a potrebujeme cítiť pohodlne a príjemne. Prepojenie estetického dojmu, praktickosti a jedinečnej atmosféry vytvára z miesta kde žijeme, náš domov. O tom, ako je možné splniť sny o ideálnom bývaní každého z nás, sme sa rozprávali s interiérovou dizajnérkou, majiteľkou spoločnosti B.Liv - JUDr. Barborou Skalskou.

 

bliv byt obyvacka 1

 

Ste vyštudovanou právničkou, ako ste sa dostali k interiérovému dizajnu?

Áno, vyštudovala právo a robila som niekoľko rokov v právnickej firme. Ale táto práca ma nenapĺňala. Stále som mala pocit, že by som chcela robiť niečo viac kreatívne. Tak som popri práci začala študovať interiérový dizajn. Popri štúdiu a aj chvíľu po jeho ukončení som robila návrhy známym, rodine a podobne. Pracovala som na návrhoch vždy po návrate z práce a cez víkendy, takže mi už nezostávalo veľa voľného času. Tiež bolo ťažké prepínať zo „suchej právničiny" do kreatívneho dizajnu. Tak nadišiel moment, keď som sa musela rozhodnúť, kam bude ďalej smerovať môj pracovný život. V tom istom období sa môj manžel (vtedy ešte priateľ) presťahoval z UK na Slovensko a rozhodli sme sa, že si založíme firmu.

Kreativita sa prejavila aj v názve vašej spoločnosti, kde je v podstate zhrnuté celé vaše pôsobenie a zameranie, mám pravdu?

Náš názov v podstate vystihuje náš cieľ a je aj slovnou hračkou zároveň. B.Liv spájajú tri anglické slová. To be – v zmysle byť, existovať – ako človek, ako jedinečná bytosť, to live – v zmysle žiť, v jednotlivej fáze života, v interakcii s ľuďmi, a tiež v priestore – tom svojom, vybratom, vyvolenom, vysnívanom, ktorý nazývame domovom a to believe – čiže veriť v sám seba, vo svoje schopnosti, v čokoľvek. Kto si vyberie našu firmu, dôveruje nám, že dokážeme splniť jeho sny o ideálnom bývaní.

Ako máte rozdelené úlohy? Viem, že vy ste špecialistkou na dizajn a váš manžel na IT technológie.

Aj v tom je naše prepojenie zaujímavé a jedinečné. Návrhy interiérov robíme v spojení s rendrovaním, čiže realistickým zobrazením navrhovaného priestoru + virtuálnu realitu. Tiež ponúkame projektový manažment, čo znamená, že dokážeme zrealizovať nami vytvorený návrh v spolupráci s nami vybranými a overenými dodávateľmi. Títo sú zároveň cenovo konkurencie schopní v porovnaní napríklad s dodávateľmi v Bratislave a okolí, nakoľko väčšina je z iných miest Slovenska.

Takže okrem plnenia snov o bývaní vašich klientov ste si splnili sen aj osobne.

Musím povedať, že som sa v tomto povolaní našla, milujem svoju prácu, pretože v nej stretávam množstvo nových a zaujímavých ľudí. Musím vedieť odhadnúť, kto sú, čo sa im páči a v nadväznosti na to vytvoriť pre nich ten správny priestor na mieru. Pri mojej práci vznikajú dlhodobé vzťahy , spoznávame sa navzájom, komunikujeme a tešíme sa, keď sa mi podarí či navrhnúť alebo aj kompletne zrealizovať konkrétny priestor. Dokonca sa z našich klientov stávajú aj naši priatelia. Rovnako ako z našich dodávateľov.

 

bliv dom pred bliv dom po

Foto: Kuchyňa pred rekonštrukciou a po nej

Prezraďte nám, aký je to pocit, keď sa zo starého, často i nevzhľadného a na bývanie nevhodného priestoru stane domov.

Je to úžasné. Renovácie milujem. Jedným z mojich obľúbených a nedávnych projektov, na ktorom sme pracovali bola premena rodinného domu. Tento bol pôvodne postavený, aby slúžil ako ubytovňa pre robotníkov a niekoľko rokov bol na tento účel aj využívaný. Naša klientka potrebovala väčší rodinný dom, kde by mohla bývať s dvomi synmi a svojimi rodičmi. Keď bol dom na predaj, išli sme sa s klientkou naň pozrieť. Vnútri to vyzeralo katastrofálne, ale videli sme v ňom veľký potenciál a veľkosťou vyhovoval potrebám rodiny. Nakoniec sa z ošarpanej ubytovne stal krásny rodinný dom a domov pre tri generácie, v ktorom má každý svoje miesto. Z veľkej bývalej haly, kde sa kedysi sušila bielizeň sme vytvorili veľkú miestnosť spojenú s kuchyňou a s jedálňou, kde sa stretáva celá rodina. V kuchyni so štyrmi malými oknami sme vytvorili veľké francúzske okno s výstupom na terasu, čím sa celý priestor krásne presvetlil.

 

bliv dom pred bliv dom po

Foto: Hala pred rekonštrukciou a po nej

Za sebou máte aj viacero realizácií bytových domov...

Samozrejme, navrhujeme aj interiéry bytov. Nešpecializujeme sa pri navrhovaní na jeden štýl, preto naše návrhy nevyzerajú rovnako. Práve naopak, snažíme sa vyhovieť individuálnym požiadavkám klientov, niektorí preferujú farebnosť, iní naopak iba biele steny a neutrálne zariadený interiér. Inak vyzerá návrh bývania pre mladého, slobodného muža a inak návrh pre starší pár. Robili sme návrhy bytov, ktoré mali rovnaký pôdorys a vo výsledku bol každý iný, takže by ste nespoznali, že to bol pôvodne ten istý priestor.

Ako riešite dilemu viacerých preferencií a názorov každého člena rodiny?

Náš návrh musí „sedieť“ naozaj každému členovi rodiny. Stáva sa, že manželia majú odlišný vkus či názor na zariadenie spoločného bývania, a vtedy musím nájsť kompromis medzi ich vzájomnými predstavami, aby sa výsledok páčil jednému i druhému. Takúto situáciu sme riešili aj pri navrhovaní bytu pre dvoch čerstvo dospelých bratov, kedy sme museli skĺbiť ich predstavy o bývaní s predstavami rodičov. V niektorých veciach sa zhodovali, naopak, v niektorých mali úplne odlišný názor. Nakoniec sme našli kompromis a vytvorili sme moderný, nadčasový interiér bytu, v ktorom má každý svoje vlastné kráľovstvo. Kuchyňu sme zväčšili tým, že sme klasické krídlové dvere vymenili za posuvné, čím nám vznikol priestor pre vysokú časť kuchyne, kde sme umiestnili vstavanú chladničku, rúru s mikrovlnkou aj úložný priestor. Tiež sme dali pod okno malý stolík na rannú kávu. Na okno sme dali na mieru vyrobiť roletu so zaujímavým vzorom, ktorá krásne dotvára celý priestor kuchyne. Do obývačky sme umiestnili jedálenský stôl so štyrmi stoličkami a rozkladaciu sedačku, ktorá služi ako občasná posteľ pre návštevy. Táto miestnosť teda plní rovno tri funkcie – jedáleň, obývačka a príležitostná hosťovská izba.

 

bliv byt kuchyňa 2

 

Ale nemali by sme zabudnúť na to, že vaše návrhy interiérov nie sú zamerané len na byty a domy, ale aj väčšie komerčné priestory.

Áno, samozrejme, robili sme aj napríklad návrh interiéru kaderníckych salónov, kozmetického salóna a práve teraz pracujeme na vytváraní priestoru crossfit centra.

Viac informácií: www.b-liv.net