leto kvety interier 2 fabricsandpapersRozkvitnuté sedmokrásky, lúčne kvety i kytica orgovánu. Živé kvety v nás evokujú príjemnú náladu a pozitívne myslenie. Prechádzky prírodou sú balzamom pre naše zdravie i dušu.

Avšak nie každý deň sa môžeme prostredia kvetov, lesov a lúk nadýchnuť a dotknúť naživo. Kvetinové aranžmány a inšpirácie si však môžeme do našich interiérov priniesť kedykoľvek vhodne zvolenými doplnkami.

 

leto kvety interier 1

Nadrozmerné kvety a kvetinové trendy zažívali pred pár rokmi v interiérovom dizajne svoj boom. Súčasné trendy hlásajú návrat k prirodzenosti, reálnosti a jemnejšiemu zobrazeniu prírody a kvetov v pestrofarebnom ponímaní. Drobné kvietky akoby kolísajúce sa v jemnom letnom vánku, zelené steblá trávy dopĺňajú v reálnych ilustráciách drobné živočíchy, vtáctvo, hmyz a iné reálne časti prírody, ako drevá, kamene alebo zurčiaci potok.

 

leto kvety bonami 2Foto: Bonami

Motívy prírody často vyzerajú tak reálne, že už len pri pohľade na obliečky vankúšov sa túžite uložiť na tento „prírodný porast“. Návlečky na dekoračné vankúše ale aj posteľné obliečky a plachty vyberajte z kvalitných materiálov, ktoré sú v týchto horúcich letných mesiacoch základom pohodlia a jednoduchej údržby. Poťahy na vankúše alebo podsedáky so zaujímavým dizajnom jednoducho doladia a zútulnia akúkoľvek časť vášho interiéru. Sú vhodné nielen do obývačky a spálne, ale aj na terasy, balkóny, letné kuchyne či záhradné sedenie.

Prestieranie v štýle letnej nálady vyčaríte dekorovaním stola s textilnými doplnkami s motívom kvetov. Či už pôjde o štýlový obrus, menšiu súpravu obrúskov alebo ústredným behúňom stola, riaďte sa najmä svojou intuíciou. Menej je často krát viac. Drevený stôl so živými kvetmi a šálkami a podšálkami s prírodnými motívmi lákajú k popoludňajšiemu posedeniu, čaju o piatej i víkendovému relaxu s čerstvo upečeným koláčom.

 

leto kvety porcelan maliska.cz

Foto: maliska.cz

Ak máte čas a chuť, drobné kvety vyzerajú krásne aj na väčších plochách, napríklad záclonách, závesoch, koberčekoch alebo tapetách. Posledné zmienené - tapety si už vyžadujú väčší zásah, avšak výmena závesov a záclon za vzdušné, letné variácie je zvládnuteľná aj pri bežnom hektickejšom dennom kolotoči.

 

leto kvety interier uvod

 

A na záver nezabudnite na to, že príroda lieči. Tak popri krásnych dizajnových doplnkoch vo vašom interiéri nezabudnite aj na skutočnú prechádzku v prírode. Prineste si z výletu zopár artefaktov, z ktorých si môžete jednoducho pripraviť ďalšie zaujímavé a prírodné dekorácie. Ale o tom, až v ďalšom článku.

Pripravila: Petra Adamcová
Úvodná foto: Bonami