bukova chata jiretin 1V krásnej krajine severočeského Jiřetína pod Bukovou vyrástlo pôsobivé a praktické víkendové bývanie s nádherným výhľadom.

Architekti zo štúdia Mjölk rekonštruovali a dostavali pôvodný nedokončený projekt chaty z osemdesiatych rokov minulého storočia.

 

bukova chata jiretin 2

 

Sivý brizolit fasády nahradilo čierne drevené obloženie, ktoré si majitelia opaľovali vlastnoručne. Obklad plynule prechádza na strešné plochy a hlavný dom, vďaka čomu pôsobí veľmi abstraktne. Časti stavby ako strecha, múr a komín splývajú v jedinom celku. Interiér domu presvetľujú priestranné okná a presklená terasa. Niektoré z okien orezávajú fasádne obloženie do okrúhleho tvaru. Dom s trochou nadsádzky vyzerá ako väčšia vtáčia búdka.

 

bukova chata jiretin 5 bukova chata jiretin 6

 

Interiér je jednoduchý a funkčný. Pôvodná dispozícia interiéru bola zmenená. Obytný priestor síce zostal na svojom mieste, ale zmenila sa dispozícia spania. V dome sa nachádzajú dve spálne. Jedna je veľká, prístupná po utajených schodoch v skrini. Druhá, o trošku menšia, je prístupná po rebríku z kuchyne.

 

bukova chata jiretin 4

 

Naproti krbu je takzvané „spacie okno“, kde sa pohodlne vyspí nečakaná návšteva. Len pár krokov od hlavnej chatky sa nachádza menšia drevená chatka v rovnakom štýle, kde je spálňa pre návštevy i sauna.

 

bukova chata jiretin 7

bukova chata jiretin 3

 

Ako sa vyjadrili architekti zo spoločnosti Mjölk, „opravovať starý dom je vždy odvaha, pretože nie je nikdy úplne jasné, čo nás v priebehu prác čaká. Niekedy spadne nejaký múr, inokedy sa zase zistí, že dom nemá ani základy, alebo sa niekde nájde pár kostí zo stredoveku a všetko je inak. O to väčšiu radosť máme, keď všetko dobre dopadne.“ A ako je vidieť, výborne to dopadlo aj v prípade dostavby a rekonštrukcie Chaty pod Bukovou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice