mexiko rezidencia 1Rezidencia v mexickom Yucatáne je architektonickým počinom, ktorý umožňuje jej majiteľom vychutnať si oblohu, vietor, kvapky dažďa, slnečné lúče i miestnu vegetáciu. Jednoduchý objem domu s jedným podlažím je definovaný dvoma horizontálnymi prvkami, podlahou a strechou.

Architektonické štúdio Arkaham Projects si stanovilo ako hlavnú myšlienku stavby harmonizáciu vnútorného bývania s okolitou krajinou. V súlade s týmto prístupom sú fasády v severnej a južnej časti domu ponechané úplne otvorené, aby umožnili prístup dostatku slnečného svetla a prirodzeného vetrania vo všetkých priestoroch a zároveň vytvorili niekoľko výhľadov na blízku vegetáciu. Tá vytvára zelenú bariéru na celom pozemku a poskytuje používateľom absolútne súkromie za každých okolností.

 

mexiko rezidencia 3

mexiko rezidencia 2
Ďalším príkladom harmónie interiéru a exteriéru je veľký strom (Guanacaste), ktorý vyrastá priamo z polootvorenej terasy a prakticky rozdeľuje dom na polovicu, súkromnú a spoločenskú časť. Dom má tiež dve prístupové cesty, prvá cesta v juhozápadnej časti domu víta svojich obyvateľov domu v prírodnej zelenej chodbe z miestnej vegetácie a vedie okrem garáže aj priamo do súkromných priestorov domu.

 

mexiko rezidencia 3

 

Druhý prístupový bod vedie zo severovýchodnej strany, a ústí do veľkej spoločenskej sály domu a vonkajšieho posedenia vedľa spomínaného stromu, ktorý vytvára prirodzené tienenie a zastrešenie priestoru.

 

mexiko rezidencia 5

mexiko rezidencia 6

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Yoshihiro Koitani