Salone del Mobile oslavuje tento rok jubileum

Milánsky veľtrh nábytku Salone del Mobile oslavuje tento rok 60. ročník za prítomností známych zahraničných vystavovateľov a odborníkov. My sme vytiahli tých najzaujímavejších z nich.

Salone del Mobile zameraný na životné prostredie  

Hlavnou súčasťou milánskeho týždňa dizajnu je Salone del Mobile, najväčší a najvýznamnejší svetový veľtrh nábytku. V roku 2020 bol zrušený z dôvodu pandémie koronavírusu, zatiaľ čo minulý rok sa konala jeho zmenšená verzia s názvom Supersalone. Tento rok sa však vracia júnové jubilejné vydanie na výstavisku Fiera Milano a na túto počesť budú aj početné dizajnérske podujatia a výstavy, ktoré sa budú konať po celom Miláne. Je zamerané na udržateľnosť  a bude slúžiť ako ukážka pokroku, ktorý v tomto smere dosiahli kreatívci, dizajnéri a architekti.

Dizajn Toma Dixona – Twenty by Tom Dixon

Britský dizajnér Tom Dixon má svoju výstavu Twenty na milánskom týždni dizajnu, čím si pripomína dvadsať rokov od založenia svojho štúdia. V historickom Palazzo Serbelloni predvedie Dixon niektoré zo svojich najznámejších zbierok, vrátane zobrazených Mirror Ball a Melt, ktoré boli vylepšené alebo inak pozmenené. Vystavuje aj sochy, ktoré sú vytvorené z nového materiálu, na ktorom pracujú jeho kolegovia.

 Dizajn Toma Dixona – Twenty by Tom Dixon

Matter od Norwegian Presence

Výstava Matter od Norwegian Presence, ktorá sa koná v Brera's Galleria Milano, predstaví produkty 10 nórskych dizajnérskych talentov, ako aj projekty lokálnych výrobcov. Cieľom je preskúmať, ako drevo a kameň ovplyvnilo dizajnovú identitu tohto národa. A v jeho laboratóriu na výstavisku ukáže, ako sa zo surovej hmoty stane finálny produkt.

Matter od Norwegian Presence

Tajimi Custom Tiles od bratov Boroullec

Japonská značka dlaždíc je na svojom prvom veľtrhu mimo Japonska. Výstava predstaví úplne novú veľkorozmernú inštaláciu v spolupráci s dizajnérmi Ronanom a Erwanom Boroullecmi.

Výstava New Times zo Slovinska

Výstava New Times, ktorú vytvorilo Centrum pre kreativitu – platforma založená na podporu slovinského kreatívneho sektora – bude skúmať návrhy, ktorých cieľom je „oddeliť sa od zaužívaných spoločenských návykov“. Celkovo bude vystavených 22 produktov ako napr. materiál podobný terrazzo vyrobený z oceánskeho plastu.

Misschiefs

Švédsky feministický kolektív Misschiefs bude vystavovať v priestore Fabbrica Bini, kultúrne centrum v bývalej továrni. Módna návrhárka Bini tu predvedie 15 uniforiem inšpirovaných 15 ženami zapojenými do Misschiefs, ako aj konceptuálnu inštaláciu kúskov zo svojho módneho archívu – vrátane Pussybag, vytvorenej na získanie finančných prostriedkov pre obete domáceho násilia.

Misschiefs

Stiahnite si sprievodcu po veľtrhu na stránke tu.