portulagsko L2house 9Architektonické štúdio Pereira Miquel navrhlo pre rodinu v portugalskom mestečku Comporta luxusný elegantný dvojposchodový rodinný dom. Tento sa nachádza na dlhom a naklonenom pozemku.

Rešpektovaním umiestnenia objektu do tohto svahu sa vytvorili prirodzené dve úrovne stavby. Na nižšej úrovni domu, ktorá je bližšie k prednej časti pozemku, sa zo svahu vynára betónová plošina. Táto je základnou úrovňou pre prízemnú časť stavby. Pri pohľade na vchod, terasa ťaží z významnej vzdialenosti od ulice, ako aj z tieňa, ktorý poskytuje prestrešenie domu, čím vytvára ideálne podmienky na trávenie voľného času.

 

portulagsko L2house 5

portulagsko L2house 4

 

Zadná plošina zároveň využíva súkromie v zadnej časti pozemku. Táto oblasť je rozdelená na primárnu časť, ktorá priamo nadväzuje na interiérovú časť domu, a vyvýšenú sekundárnu úroveň, kde je situovaný bazén.

 

portulagsko L2house 6

portulagsko L2house 7

 

Obývací priestor na hlavnom poschodí sa nachádza medzi dvoma vonkajšími lokalitami a môže sa pýšiť pôsobivými okolitými výhľadmi. Smerom k prednej časti domu je otvorený priestor na terasu a výhľad za ním. Pohľad do zadnej časti pozemku je definovaný dvomi samostatnými priestormi, ktoré zodpovedajú hlavným spálňam.

 

portulagsko L2house 2

 

Úsek medzi nimi ponúka možnosť výhľadu zvnútra a zároveň vytvára patio určené pre vonkajší jedálenský kút. Priestory v interiéri sú útulné, ale minimalistické, úhľadne usporiadané a nezahltené nábytkom.

 

portulagsko L2house 1

portulagsko L2house 4

 

Na nižšej úrovni sa nachádzajú dve spálne a garáž, ktoré majú priamy prístup do exteriéru. Okrem toho prístup k hlavnému vchodu na hornom poschodí je doplnený zakriveným schodiskom, ktoré presahuje hranicu lokality a pripája sa k betónovej plošine, čím rozširuje hlavnú úroveň domu. Dom je obklopený zeleňou, mohutnými stromami a je komplexne harmonicky zasadený do okolitého prostredia.

 

portulagsko L2house 10

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Luís Viegas Photography