kolumbija dom prales 7Bratia Felipe a Federico zo spoločnosti Plan:b Arquitectos pre svoje rodiny navrhli murovaný, perforovaný dovolenkový dom. Leží na kolumbijskom vidieku, v mestečku La Siria, na úzkom kúsku zeme susediaceho na strane jednej s bujným tropickým pralesom, a na strane druhej s vysokými skalistými horami.

„Našou požiadavkou bolo postaviť dom, ktorý bude aj cenovo dostupný, flexibilný, ale aby aj sme každú chvíľu pobytu v ňom cítili všade prítomnosť exteriérovej voňavej tropickej klímy. Pri jeho stavbe sme dbali na využitie miestnych materiálov a stavebných techník," hovorí architekt.

 

kolumbija dom prales 1

 

Priepustnosť bola dosiahnutá otvorením zadnej časti domu s dvojitým objemom, dvorom uprostred domu a použitím perforovaných betónových blokov na vpustenie vzduchu. Vzduchové prúdy tak môžu neustále prechádzať budovou. Kvádre majú kruhovú perforáciu, v niektorých prípadoch sú otvory zakryté kruhovými sklami.

 

kolumbija dom prales 6 kolumbija dom prales 9

 

Hlavná obytná časť sa otvára na terasu s bazénom. Má šikmú strechu, dvíhajúcu sa vytvárajúc priestor s dvojitou výškou zakončenou perforovanými blokmi, ktoré prepúšťajú vzduch a svetlo. Tento priestor zastrešuje jedáleň a obývaciu izbu s kuchyňou osadenou do zadnej steny. Centrálne nádvorie oddeľuje obývací priestor a tri uzatvorené spálne, ktoré majú nad sebou šikmú strechu.

 

kolumbija dom prales 4 kolumbija dom prales 3

 

Zatiaľ čo obývacia plocha bola navrhnutá tak, aby bola trvalo otvorená, kuchyňa a spálne sa uzatvárajú posuvnými dvermi. Ku každej spálni prináleží samostatná kúpeľňa. Táto sekvencia umožňuje domu fungovať extrovertne a byť otvoreným do krajiny, alebo introvertne, zameraním sa len do nádvoria. Ďalším z cieľov usporiadania domu bolo, aby stavba nikdy nevrhala tiene na bazén. Bazén sa nachádza na plošine, z okraja jednej z nich sú umiestnené zábradlia na sledovanie a možnosť výhľadu na okolitú prírodu.

 

kolumbija dom prales 5

kolumbija dom prales 8

 

Domácnosť kombinuje prírodné a industriálne materiály. Strecha bola vyrobená z miestneho dreva, ktoré je vystavené v celom interiéri. Oceľové trámy podopierajú ústie obytnej časti a smerom k bazénu vyčnieva pergola „z hrdzavej ocele". Z dlhých obdĺžnikových okien na oboch stenách vyčnievajú betónové okenné rámy. Dom vzhľadovo pripomína kombináciu tradičnej bytovej výstavby a malej priemyselnej budovy.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily