heluz dom vostracky 1 uvod

Na svahovitom pozemku s plochou 1 281 m² vyrástla tehlová stavba s prevetrávanou fasádou obloženou smrekovcovými latami a fasádnymi doskami a s veľkými zasklenými plochami. Návrh domu pochádza z dielne Ateliéru Vostracký. Je jedinečný tým, že dokonale splnil potreby a želania svojho budúceho majiteľa a je navyše je praktický.

 

heluz dom vostracky 1

 

Dom je rozdelený na dve časti prepojené terasou. Jednu časť objektu tvorí podzemné podlažie s garážou, nad ním je priestor využívaný na pracovné schôdzky alebo stretnutia s priateľmi a nachádza sa tu aj malá kúpeľňa a sauna. Z garáže schodisko stúpa na krytú terasu, ktorá je na úrovni prízemia. Terasa prepája prvú časť domu s druhou, kde sa nachádza rodinné zázemie. Z terasy sa vstupuje do súkromnej časti domu. V nej je zádverie, obývacia izba s jedálenským kútom orientovaným do záhrady, kuchyňa s priamym vstupom na terasu a spálňa. Z obývacej izby vedie interiérové schodisko na poschodie, kde sa nachádza pracovňa, detská izba, kúpeľňa a šatňa.

Ako sa vyjadril architekt Ing. Josef Vostracký, "v našom návrhu sme sa zamerali na maximálne využitie pozemku. Pôdorys stavby má podobu skráteného ihlana a atypické tvary domu k nemu ladia. Plocha záhrady pred domom je maximálna. Pred garážou je priestor na voľné parkovanie až troch áut“. Pozemok pri príjazdovej komunikácii je na dlhšej strane orientovaný na juhozápad a ponúka výhľad na pôvodne ranogotický kostol sv. Vavrinca a priľahlú faru.

 

heluz dom vostracky 2

 

Zariadenie domu je ovládané inteligentnými technológiami. Vykuruje sa tepelným čerpadlom s vrtom a podlahovým vykurovaním. Rekuperácia zlepšuje vnútornú mikroklímu a pocitovo sa vyššie letné teploty zdajú prijateľnejšie aj bez klimatizácie, ktorú v dome nahrádza podlahové chladenie. Inteligentná elektroinštalácia, ktorá ovláda žalúzie, osvetlenie, kúrenie aj zabezpečenie domu a dokonca aj hudba je rozvedená tak, aby vytvárala rôznu atmosféru.

Aby mohol dom získať dotácie z programu Zelená úsporám, použili sa na obvodové steny s fasádnym obkladom tehly HELUZ FAMILY 25 a hliníkové okenné systémy s trojitým izolačným sklom Schüco AWS 90.SI+.Podzemné podlažie je murované zo šalovacích vybetónovaných tvárnic, strop je železobetónový. Strecha je spádovaná na sever, pozostáva z drevených KVH nosníkov a je zateplená fúkanou izoláciou s hrúbkou 400 mm. Pod ňou je ešte inštalačný podhľad s 80 mm minerálnou rohožou. Fasádu tvoria materiály s prírodným dizajnom – smrekovcové laty a fasádne dosky Cembrit. Dom úspešne absolvoval meranie vzduchotesnosti (neprievzdušnosti), tzv. Blower door test, k čomu okrem muriva prispeli aj kvalitné hliníkové okná a dvere.

Viac informácií: www.heluz.sk
Foto: Petr Zikmund