gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 1 uvod

 

V pamiatkovo chránenej oblasti poľského mesta Gdansk vyrástol komplex budov Riverview, ktorý svojim vzhľadom odkazuje na okolité historické budovy a kontinuálne zapadá do panorámy mesta.

 

gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 1

 

Sedem budov je prepojených vnútorným nádvorím. Typ tohto usporiadania do akoby malého mestečka s námestím obsahuje viacero otvorov orientovaných na mesto i priľahlú rieku Olowianka. Vnútorné nádvorie bolo vyvýšené nad úroveň ulice, aby sa zlepšil zážitok z nábrežnej krajiny a zabezpečilo sa súkromie pre obyvateľov komplexu.

 

gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 2

 

Pri pohľade na komplex z ulice tvorí stavba kompaktné priečelie. Budovy a ich vzhľad boli inšpirované hanzovou a eklektickou meštiackou architektúrou s cieľom vytvoriť modernú a nadčasovú zástavbu vyznačujúcu sa minimalistickými detailmi s kvalitnou povrchovou úpravou. Veľké presklené fasády budov boli pre lepšie presvetlenie rozdelené na vyššie a nižšie časti, čím sa umocnil výsledný efekt. Konštrukcia budov je založená na železobetónových rámových konštrukciách s osobitným zameraním na obvodový plášť budovy, ktorý poskytuje potrebné ukotvenie a nesie celkové zaťaženie fasádnych tehál.

 

gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 6 gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 3

gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 5

 

Budovy majú duté steny a prevetrávané fasády, pričom väčšina komplexu má vonkajšiu úpravu z tehál vyrábaných v tehelni so storočnou históriou. Strechy objektu sú drevené krokvové a pokryté sú keramickými škridlami s minimalistickým, jednoduchým a plochým tvarom. Odlesky škridiel sú stlmené sivou farbou. V celom projekte boli použité drevené okenné rámy a kvalitná drevená krytina terás a balkónov.

 

gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 4

 

Dizajnéri zvolili moderný prístup s použitím minimalistických detailov a zabezpečením vysokej kvality spracovania. Aj pri výbere materiálov sa zohľadňovala lokalita, v ktorej je objekt situovaný. Architekti z ateliéru Wojciechowski Architects s cieľom skrátiť dodávateľský reťazec si zvolili spomínané tradičné tehly vyrábané v neďalekej tehelni pri Lodži. Návrhmi na zdieľaný priestor zase prispeli študenti Akadémie výtvarných umení v Gdansku. Mladí umelci navrhovali a vyrábali prvky drobnej architektúry.

 

gdansk development apartmany hanzovna mestska architektura 8

 

V developmente sa nachádzajú rezidenčné byty a apartmány, kancelárie i obchodné jednotky, čo umožňuje jej obyvateľom na jednom mieste realizovať svoje pracovné povinnosti, bývanie, využívanie služieb i voľnočasové aktivity. Zaujímavosťou je, že všetky byty v komplexe už sú plne vybavené a pripravené na priame nasťahovanie klientov. Projekt ako prvý v Poľsku získal certifikáciu LEED Gold.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily