ciasa aqua bad cortina pedevilla architects 4 uvod

Obydlie CiAsa Aqua Bad Cortina v južnom Tirolsku bolo postavené takmer výlučne z dreva pochádzajúceho z blízkych lesov a spracovaného miestnymi remeselníkmi. Išlo o smreky, ktoré spadli počas silnej búrky Vaja v októbri 2018.

 

Obydlie CiAsa Aqua Bad Cortina v južnom Tirolsku bolo postavené takmer výlučne z dreva pochádzajúceho z blízkych lesov a spracovaného miestnymi remeselníkmi. Išlo o smreky, ktoré spadli počas silnej búrky Vaja v októbri 2018.

 

 

Drevo zo stromov padnutých pošas búrky

Architektonický návrh domu vytvoril tím štúdia Pedevilla Architects a projekt navrhli tak, aby mal minimálny dopad na životné prostredie a pri jeho výstavbe sa spoliehali na miestne zdroje a know-how. Toto alpské obydlie je momentálne nominované na udržateľnú budovu roka v súťaži Dezeen Awards 2021.

Podľa Pedevilla Architects bolo ich cieľom zabezpečiť, aby bol dom citlivý k životnému prostrediu. Výzvou pre architektov bolo preniesť nesmierne pozitívny vzťah klienta k prírode do architektúry a správať sa k prírode, ľuďom a materiálom čo najrešpektovanejšie a udržateľne. Ďalšou métou bola skutočnosť, aby hotový dom mal čo najnižšiu spotrebu energie na celkovú svoju prevádzku.

 

ciasa aqua bad cortina pedevilla architects 4 ciasa aqua bad cortina pedevilla architects 2

 

EKO riešenia

Úspora energie sa dosiahla použitím stien s hrúbkou 36 centimetrov, vďaka čomu nebola potrebná izolácia. Ako vysvetli v štúdiu Pedevilla Architects, "ide o prvý celodrevený dom v Južnom Tirolsku bez zateplenia, ktorý stále spĺňa prísne nové stavebné normy našej doby“. Steny domu boli postavené bez lepidiel a živíc, čo zaisťuje, že ich komponenty možno na konci životnosti budovy recyklovať.

 

ciasa aqua bad cortina pedevilla architects 1

 Projekt CiAsa Aqua Bad Cortin

Navonok sa CiAsa Aqua Bad Cortina vyznačuje výrazným lichobežníkovým tvarom a chýbajúcim rozdielom medzi strechou a fasádou cez šindľový obklad. Tento bezšvový povrch bol inšpirovaný puristickým prístupom a jeho výsledkom je vzhľad budovy v sochárskej a objektovej forme. Jednotný exteriér prerušujú veľké okná, z ktorých dve majú lichobežníkový tvar, aby dopĺňali komplexne danú formu domu. Všetky okná sú zámerne umiestnené tak, aby ohraničovali špecifický výhľad na okolité Dolomity a ich veľkosti sú prispôsobené účelu miestnosti, v ktorej sú situované.

 

ciasa aqua bad cortina pedevilla architects 3

 

Čo nájdeme v interiéry

Interiér obydlia tvorí kuchyňa a obývacia izba, štyri spálne a tri kúpeľne. Piata spálňa s vlastnou kúpeľňou sa nachádza v podkrovnom priestore. Steny v interiéri sú obložené prefabrikovaným drevom a nábytkom z borovicového dreva. Dokončovacie prvky interiéru zahŕňajú jemné lichobežníkové motívy, ktoré odrážajú tvar domu, ako napríklad nohy stola a kľučky dverí, spolu s kamennou podlahou vyrezanou z balvanov v údolí.

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dezeen, Pedevilla Architects