industrial style 2 uvod

 

Priemyselná revolúcia priniesla viac než len zavedenie nových technológií či mechanizáciu výroby - ponúkla aj moderný životný štandard a otvorila cestu priemyselnému industriálnemu dizajnovému štýlu, takému, ako ho poznáme dnes.

 

industrial style

 

Na začiatku 20. storočia sa zatvorené továrne v odľahlých lokalitách veľkých miest najskôr v USA a postupne aj vo veľkých európskych metropolách začali využívať ako nehnuteľnosti určené na bývanie. Opustené mlyny a sklady boli prerobené na obytné byty a namiesto zmeny alebo prestavby svojho rámca zostali v pôvodnej podobe. Aj keď to bolo primárne z dôvodu finančných obmedzení, priestranné dispozície spolu s masívnymi oknami a vysokými stropmi však začali časom oslovovať tých, ktorí chceli uniknúť stiesnenému mestskému bývaniu. Tiež učarovali umelcom, ktorí si v týchto priestoroch vytvárali ateliéry. Dnes už priestory bývalých fabrík, skladov a tovární bývajú bežne prerábané na byty, apartmány, rezidencie, kultúrne, osvetové, komunitné i administratívno - komerčné centrá a ich vzhľad je veľmi pôsobivý i praktický zároveň. 

 

industrial style 4  industrial style 5 

 

Ako vysvetľuje interiérový dizajnér Bailey Li, "v jadre industriálneho štýlu ide o to, vziať niečo staré, komerčné, vintage alebo recyklované a dať mu druhý život, bez toho, aby ste ho zbavili jeho pôvodného charakteru. Prirodzene, estetika industriálu je efektívna a minimalistická, napriek tomu má „zažitú“ kvalitu, ktorú je dosť ťažké replikovať."

 

industrial style 7

 

Nasledujúce desaťročia po nástupe a objavení industriálneho dizajnu vznikalo množstvo ďalších vplyvných štýlov, ktoré posunuli priemyselnú estetiku do úzadia. Kým dotyky industrializmu boli začlenené do školy Bauhaus, modernej architektúry a dokonca aj vlny minimalizmu, ktorá zavládla v 90. rokoch, industrializmus si získal popularitu až za posledných dvadsať rokov.

 

industrial style 3

 

Dalo by sa teda povedať, že industrializmus sa od dôb kedysi, z miest pôvodných a bývalých industriálnych priestorov presunul do všetkých priestorov, ktoré mu to umožňujú. Jednoizbové byty s vysokými oknami, odhalenými potrubiami alebo priznanými pôvodnými trámami, kúpeľne s ocelovými rúrkami v čiernom kovovom vzhľade, ale aj betónové a oceľové detaily dajú vyniknúť štýlu, ktorý na prvý pohľad vyzerá surovo a chladne, ale práve nakomponovaním malých detailov, ktoré sú hrejivé, naplno vynikne jeho jedinečnosť.

 

industrial style 6

 

Charakteristické znaky industriálneho štýlu:

  • zredukované farebné schémy postavené na tmavších odtieňoch (čierna, hnedá a sivá) so svetlejšími a neutrálnymi akcentmi
  • priestory otvoreného formátu s vysokými stropmi, ktoré kombinujú viacero obytných oblastí do jednej
  • využitie vysoko kontrastných hmôt a materiálov, ktoré sa zvyčajne vyznačujú leštenými plochami a trvalo udržateľnými surovinami (napríklad sklo a drevo)
  • masívne používanie kovov, ako je železo, oceľ, meď a mosadz
  • rekultivované drevené obklady, odhalené potrubie a architektonické trámy
  • textúrované povrchy, ako sú tehlové akcentované steny alebo betónové podlahy
  • elegantné, modernizované povrchové úpravy v kombinácii so starožitnými prvkami

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BobbyBreaks.com