Hlavná myšlienka architektonického stvárnenia rodinného domu Lazy House v Zlíne je postavená na princípe priestorového prepojenia s prostredím, ktoré ho obklopuje, a do ktorého je zasadený. Autorom architektonického návrhu je štúdio Petr Janda/Brainwork.

 

lazy house zlin petr janda 0 uvod

 

Dom ako kompaktný solitérny objekt na štvorcovom pôdoryse je architektonicky riešený spôsobom, že vonkajší vzhľad rešpektuje orientáciu a logiku okolitých domov, a vďaka pootočeniu dispozície vo vnútri objektu je interiér orientovaný smerom na mesto s výhľadom pripomínajúcim stredomorské rezidencie

 

lazy house zlin petr janda 3

lazy house zlin petr janda 6

 

Kompozícia domu je riešená do svahu zapusteným soklom, ktorý tvorí spodné podlažie a na ňom je nasadený hranol hlavného obytného podlažia. Prízemné podlažie v teréne vymedzuje vjazdová stena garáží skosená v smere kolmo k pozdĺžnej orientácii interiéru. Hlavný obytný priestor domu sa koncentruje na ploche horného podlažia. Jednotlivé miestnosti v dome sú rozmiestnené po obvode tak, že si udržujú svoju vlastnú intimitu a výhľadovú logiku. Umožňujú aj viacgeneračné usporiadanie domu prostredníctvom dvoch oddeliteľných sekcií so samostatným prístupom.

 

 lazy house zlin petr janda 7

lazy house zlin petr janda 8

 

V dome sa nachádza rodičovská zóna so spálňou, šatňou a kúpeľňou a detská zóna s dvomi detskými izbami, kúpeľňou a toaletou. Presklená pracovňa je prepojená s obývacou zónou, v ktorej sa nachádza obývacia izba, jedáleň, kuchyňa a terasa. V západnej časti domu je k dispozícii hosťovský byt so samostatným vstupom.

 

lazy house zlin petr janda 4

lazy house zlin petr janda 5

 

Dom obklopuje veľkorysá plocha záhrady, ktorej intimitu voči pohľadom zvonka udržujú výsadby bambusu a stromov a rastlín organicky nadväzujúcich na zvlnený terén. Kompozične sú doplnené niekoľkými solitérnymi drevinami vybratými s dôrazom na ich pestrosť počas celého roka.

 

lazy house zlin petr janda 6

 

Zelená strecha s preskleným ateliérom zrastá v pohľade zhora do prírodného koberca. Stratégia vrastania do svahu a jej splynutie s charakterom záhrady je využitá aj pri riešení pivnice, bazéna, príjazdovej plochy i oplotenia s vjazdovou bránou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Boysplaynice