rd hrusky noma probono atelier tornado 6 uvod

 

 

Len nedávno sa oblasťou južnej Moravy prehnalo tornádo. Okrem najbolestnejších strát na životoch, zničila táto katastrofa desiatky domov a verejných budov a stovky ľudí prišli o svoje bývanie. Len niekoľko dní po katastrofe prišiel s myšlienkou pomoci obetiam architekt Jiří Lev, ktorý vytvoril iniciatívu Architekti Pro Bono, ktorú zastrešila aj česká komora architektov.

 

rd hrusky noma probono atelier tornado 6

 

Do iniciatívy sa zapojilo zatiaľ 78 architektonických ateliérov, ktorí obetiam poskytujú bezplatné alebo cenovo prijateľné poradenstvo, posúdenie a vyhodnotenie stavu konkrétnej poškodenej stavby a jej možnosti rekonštrukcie alebo alternatívu úplne nového bývania.

Takáto bola aj situácia staršej klientky z obce Hrušky, ktorej tornádo dom úplne zničilo. Pomocnú ruku jej podali českí a slovenskí architekti z atelieru NOMA. Za cieľ si dali navrhnúť skromný dom pre ženu v zrelom veku, kde sa jej bude pohodlne žiť , a kde bude môcť prijímať návštevy detí a vnúčat.

 

rd hrusky noma probono atelier tornado 3

 

Podľa vyjadrení architektov návrh vychádza z princípov tradičných českých a moravských domov. Zapustený a krytý vstup z ulice sprístupňuje skromne riešenú nočnú časť domu s drevenou podlahou a stropom. Dennú zónu na juhozápade tvorí prevýšený priestor obývačky a kuchyne, otvorený do krovu. Všetky izby budú vizuálne prepojené so záhradou cez vysoké francúzske okná, ktoré v lete tienia posuvné okenice a pergola.

 

rd hrusky noma probono atelier tornado 1

 

Tradičné materiály - červená keramická škridla, biele omietky a drevené okná - odkazujú na zničenú stavbu. Nový dom nekopíruje ten pôvodný, ale snaží sa prostredníctvom známych prvkov prinavrátiť atmosféru chýbajúceho domova.

 

rd hrusky noma probono atelier tornado 6 uvod

 

“Ako architekti vnímame projekt ako príležitosť, pri ktorej sa môžeme spojiť s ľuďmi, ktorí by pravdepodobne inak služby architekta nevyužili a môžeme im tak ukázať, aká môže byť úloha architekta v spoločnosti. Dokážeme projekt naplánovať tak, aby sme sa vošli do skromného rozpočtu klienta a na základe požiadaviek rodín tvoríme priestor, kde sa budú znovu cítiť doma a v bezpečí. Pre konkrétny, spomínaný dom v obci Hrušky aktuálne pracujeme na stavebnom povolení, vo vzniknutej situácii je potrebné reagovať rýchlo. Radi by sme týmto inšpirovali aj slovenské ateliéry, ktoré sa do projektu môžu zapojiť tiež," vysvetľuje architektka Eva Prcinová z Ateliéru NOMA.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a vizualizácie fotografií: architektonický ateliér NOMA a Archinfo