cabana belgicko 4 uvod

 

V srdci historického belgického mestečka Tournai bol zrekonštruovaný starý dom v pôvodnej radovej zástavbe. Z jednej strany domu sa nachádza obvodová mestská kamenná stena a z druhej strany moderný murovaný rodinný dom.

 

cabana belgicko 4

 

Jeho polohu architekti naplno využili, zrekonštruovaný objekt nenásilne zapadá do pôvodného prostredia. Kamenný múr v tesnom susedstve slúži ako podpera objektu.

 

cabana belgicko 6

cabana belgicko 7

 

Pri prestavbe architekti vyčistili pôvodné otvory v stene, ktoré boli vplyvom rokov zaplnené hlinou, náletovou burinou i odpadom. Kamenná stena tak vynikla a umožnila prenikaniu svetla do prestavovaného domu.

 

cabana belgicko 2

cabana belgicko 5

cabana belgicko 8

 

Drevená rámová konštrukcia pokrytá šindľom symbolizuje svojou konštrukčnou metódou a vzhľadom obľúbenú dovolenkovú chatu. V interiéri bolo dôležité viacnásobné rozčlenenie priestoru. To bolo docielené miestnosťami umiestnenými do vyšších priestorov domu, ktoré boli navzájom prepojené schodiskami, spojenými v centrálnej časti ústiacej ku strešnému oknu.

 

cabana belgicko 1  cabana belgicko 3 

Logické usporiadanie miestností hovorí o tom, že prízemná časť domu je "hlučná" a verejná (vstupná hala, garáž, úložná miestnosť), priestory vo vyšších podlažiach majú najvyššiu mieru súkromia (postupujúc od obývacej izby a kuchyne s jedálňou na nižšom podlaží až po pracovňu, spálňu a ďalšiu izbu vo dvoch vyšších podlažiach).  

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily