casa uc mexico kruhy obydlie 0 uvod

 

Casa Uc - rezidencia navrhnutá dizajnérkou a architektkou Danielou Bucio Sistos stojí na okraji mexického mesta Morelia. Architektonický návrh stavby vychádza zo snahy vytvoriť projekt s určitou priestorovou nejednoznačnosťou medzi interiérom a exteriérom. Všetky vnútorné priestory sú v priamom kontakte s mikro prostredím generovaným vo vnútri domu.

 

casa uc mexico kruhy obydlie 1

 

Obydlie je charakterizované dvoma veľkými kruhovými otvormi, ktoré vytvárajú vizuálne prepojenie cez konštrukciu, pričom kruhová vstupná hala slúži ako hlavná os sídla a je východiskovým bodom pre radiálne poschodie.

 

casa uc mexico kruhy obydlie 5

casa uc mexico kruhy obydlie 2

 

Jeden veľký otvor sa nachádza vo vnútri knižnice a druhý na konci terasy, ktorá je spájaná so sekundárnymi spálňami. Vchod je situovaný na konci deliacej steny. Okrem jedálne, kuchyne, terasy a obývačky stavba disponuje 4 spálňami a veľkou knižnicou.

K pozemku patrí aj rozsiahly ovocný sad so záhradou. Rezidencia sa otvára k radu cyprusov v zadnej časti pozemku cez veľkú rampu, ktorá spája obývaciu izbu so záhradou. Do ostatných strán a z prednej časti je sad uzavretý štíhlymi zväzkami vytvárajúcimi dutiny do výšky svahu, aby sa zachovala potreba súkromia a pokoja.

 

casa uc mexico kruhy obydlie 3  casa uc mexico kruhy obydlie 6 

 

Nad otvoreným priestorom stavby dominuje okrúhly baldachýn s kruhovým stredovým výrezom. Ten umožňuje stromu nazývanému Delonix Regia (Ohňový strom) vysadenému pod ním, rásť priamo cez otvor.

 

casa uc mexico kruhy obydlie 4

casa uc mexico kruhy obydlie 8

 

Aj keď je „Casa Uc“ takmer monochromatickým obydlím, veľká rozmanitosť textúr mu počas dňa vďaka meniacemu sa prirodzenému svetlu poskytuje rôzne vizuálne vnemy. Práve kombinácia textúr a mierok vytvára v objekte dynamický a reflexný zážitok. V celom priestore sú využívané najmä neutrálne farby, z materiálov surový betón, tehly, drevo a koža. Izby sú zariadené v modernom, ale pôsobivom a praktickom štýle. Cieľom bolo vytvoriť atmosféru, ktorá by podporovala rozjímanie a zapájala rôzne zmysly, nielen zrak.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Designboom, Dezeen