vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 5 uvod

 

V malebnej dedinke na Záhorí stojí dom s výhľadom na les a okolitú krajinu. Svojim architektonickým poňatím je interpretáciou tradičného slovenského domu s gánkom. Autormi návrhu stavby domu sú architekti z architektonickej kancelárie Mikulaj - Mikulajová.

 

vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 5

 

Práve gánok - typický slovenský architektonický prvok, objavujúci sa v našej ľudovej architektúre už po stáročia prepája obidva objekty na pozemku. Tak ako v minulosti bývala pri murovaných domoch drevená stodola, aj v tomto návrhu bol koncipovaný tehlový dom na bývanie s vedľa stojacou drevostavbou. V nej sa nachádzajú hospodárske priestory a garáž.

 

vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 1

 

Gánok vytvára vstupnú zónu do domu, aj miesto pre posedenie v tieni pod pergolou. Dom má sedlovú strechu a pozdĺžny pôdorys, čím pripomína pôvodné obydlia v tomto prostredí. Avšak charakter domu je súčasný, vystihujúci dnešnú dobu a navrhnutý na mieru pre svojich obyvateľov.

 

vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 2

vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 3

 

Priestory v dome sú radené v pôdoryse za sebou, tak ako sa dedinské domy v minulosti stavali. To umožnilo veľkorysé otvorenie obývačky aj jedálne do oboch strán pozemku – smerom na juhovýchod na gánok a dvor, na severozápadnej strane zase na priestrannú terasu a do záhrady. Otvorená kuchyňa má výhľad na vstupnú časť pozemku.

 

vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 8

 

Život v dome sa sústredí okolo veľkého jedálenského stola, ktorý od obývačky oddeľuje iba obojstranný krb. Priestor obývačky sa otvára cez dve podlažia až do sedlovej strechy, ktorej hambálková konštrukcia je priznaná, a pokračuje knižnicou na galérii. Nočná časť domu je umiestnená do najtichšej zóny, s výhľadom na les.

 

vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 4  vidiecky dom mikulaj mikulajova zahorie slovensko tradicie 6 

 

Dom je omietnutý klasickou omietkou lomenej bielej farby, strechy pokrýva červenohnedá pálená škridla. Prírodné drevo, ktoré časom pekne zostarne, sa objavuje na fasáde garáže, na gánku a tiež na posuvných okeniciach, ktoré sú opäť novodobou adaptáciou historických prvkov. Subtílna oceľová konštrukcia gánku dodáva stavbe jemnú grafiku a punc súčasnosti. V interiéri je veľa svetla, prírodné dubové drevo sa tu kombinuje s pohľadovým betónom na strope a sofistikovanými nábytkovými solitérmi.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Architekti Mikulaj & Mikulajova