ekvador chata rama estudio rozsirenie 5 uvod

 

Jednoduchá rekreačná chatka, ktorá sa v minulosti využívala len sporadicky na krátke obdobia sa vďaka pandémii zmenila na pohodlný a plnohodnotný dom určený pre dlhodobé bývanie.

 

ekvador chata rama estudio rozsirenie 5

 

Nikto z nás nevedel a ešte ani dnes nevieme ako dlho bude obdobie pandémie trvať, ako dlho budeme nútení pracovať z domu a stretávať sa s ľuďmi a vychádzať do ulíc takmer minimálne. Práve táto skutočnosť ovplyvnila manželov s dvoma dospievajúcimi dcérami, aby si svoj víkendový domček na ekvádorskom vidieku prerobili na celoročné bývanie. Pôvodná rozloha domu 70 metrov štvorcových sa rozšírila o spoločenské priestory a dve nezávislé spálne pre dcéry s využitím potenciálu výhľadu na okolitú prírodu.

 

ekvador chata rama estudio rozsirenie 4

ekvador chata rama estudio rozsirenie 21

 

Špeciálnou požiadavkou rodiny pre architektonickú kanceláriu Rama Estudio bolo začať s rekonštrukciou okamžite a celé rozšírenie stavby zrealizovať do troch mesiacov. Rozšírenie priestorov bolo vyriešené skonštruovaním jednopodlažného zaskleného kvádra, ktorý sa umiestnil nad svahovitý terén a zastabilizovaný bol systémom kovových podpier. Týmto doplnkom sa minimalizovalo narušenie pôdy a pôvodnej vegetácie. Strecha kvádra je pokrytá zeleňou. Všetky kovové komponenty boli navyše prefabrikované a následne namontované na mieste, čo skrátilo čas výstavby. Projekt bol dokončený v rámci stanoveného trojmesačného harmonogramu.

 

ekvador chata rama estudio rozsirenie 3

ekvador chata rama estudio rozsirenie 1

 

Vonkajšie steny doplnkovej stavby sú vyrobené z tvrdeného skla. Systém podlahového kúrenia udržuje stabilnú vnútornú teplotu. Prístavba interiéru má rozlohu 120 metrov štvorcových a zahŕňa kuchyňu, jedálenský kút a obývaciu izbu. Všetok fixný nábytok bol prefabrikovaný.

 

ekvador chata rama estudio rozsirenie 6

 

Srdcom expanzie je multifunkčná jednotka vyrobená z preglejky a kovu, ktorá v kuchynskej časti pojme spotrebiče a skrinky. V časti obývacej izby má krb a úložný priestor vrátane miesta na palivové drevo. Tento centrálny kus nábytku v sebe ukrýva technologické zázemie a všetky potrebné inštalácie v jednom priestore. Prístavba je spojená s existujúcim domom prostredníctvom novej steny zloženej z preglejkových modulov, ktoré tvoria police a kocky.

 

ekvador chata rama estudio rozsirenie 7

ekvador chata rama estudio rozsirenie 9

 

Architektonická kancelária taktiež upravila minulý vzhľad chatky. Pôvodné steny boli odstránené, aby bolo možné priestor prekonfigurovať. Okná sa kvôli svetelnosti vymenili a zväčšili. V bývalom priestore sa teraz nachádza hlavná suita a dvojica spální pre dcéry. Pre ich izby tím navrhol jeden kus nábytku, v ktorom je stôl, posteľ a úložný priestor.

 

ekvador chata rama estudio rozsirenie 8

 

Dom má septik na odpadovú vodu, ktorý umožňuje jeho prevádzku bez zapojenia do kanalizácie. Systém zachytávania a následného využívania dažďovej vody zabezpečuje, aby zachytená dažďová voda ďalej smerovala tam, kde je to najviac potrebné.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Jag Studio