francuzska riviera prestavba dom 2 uvod

 

Prestavba staršieho obytného domu na Francúzskej riviére, ktorého majiteľmi sú interiérová dizajnérka Nicolette a podnikateľ Christian bola vysnívanou záležitosťou. Celým projektom prestavby bol poverený syn majiteľky a jeho architektonická kancelária Caprini & Pellerin Architectes.

 

francuzska riviera prestavba dom 2

 

Napriek tomu alebo práve preto, že išlo o rodinnú záležitosť, nebola prestavba ľahkou úlohou. Syn majiteľky ozrejmuje, "bola to pre mňa veľká výzva, osobná i emotívna zároveň. Moja matka pôsobí v oblasti interiérového dizajnu viac ako 35 rokov, preto bolo nevyhnutné z mojej strany ju vyviesť z jej komfortnej zóny a z jej strany akceptovať moje návrhy a pozerať sa na ne čisto profesionálne. A myslím, že sa nám to veľmi dobre podarilo."

 

francuzska riviera prestavba dom 1  francuzska riviera prestavba dom 3 

 

Hlavnou architektonickou výzvou počas tejto renovácie bolo nájsť spôsob, ako usporiadať tri absolútne odlišné byty s priečkami a rôznymi výškami stropu do jedného. V celom objekte bol riešený interiér okien, dverí a stien do oblúkov, klenutých stropov a klenutých dverí. Stavba má vďaka tomu kavernózny, takmer troglodytový vzhľad.

 

francuzska riviera prestavba dom 4

 

Dvojpodlažný byt má na prízemí súkromné a služobné vchody, ktoré sú spojené chodbou s malými výklenkami, kde je vystavená zbierka artefaktov majiteľov domu. Na prízemí sú tiež dve spálne s vlastnou kúpeľňou, hlavná spálňa s kúpeľňou vybavenou pôsobivým travertínom a kuchyňa s výhľadom na more. Vľavo od kuchyne je veľká svetlá otvorená plocha, ktorá zahŕňa salónik, jedáleň, kanceláriu a poľovnícku miestnosť. Ďalším priestorom je neďaleká zasklená miestnosť, kde je možné zapáliť si kvalitnú cigaru s pohárom výberového vína či koňaku. V suteréne je priestor pre odloženie a úschovu potrieb, ktoré sa nepoužívajú denne, ale sezónne.

 

francuzska riviera prestavba dom 5  francuzska riviera prestavba dom 6 

 

Hlavou farebnou schémou bytu je monochromatická paleta pieskových tónov a béžových odtieňov. Túto schému dopĺňajú zelené odtiene, ktoré sú interpretované na kuchynskej stene v kúpeľni, kde architekti Caprini a Pellerin nainštalovali ručne vyrobené dlaždice, ktoré odrážajú vonkajšie palmové listy. K celkovej príjemnej atmosfére domácnosti prispieva využitie piatich hlavných prírodných materiálov - jaseňovo šedého kameňa, travertínového kameňa, dubového dreva, orechového dreva a bronzu.

 

francuzska riviera prestavba dom 7

 

Vďaka Pellerinovej dôkladnej znalosti životného štýlu a osobných vecí jeho rodičov bolo všetko šité na mieru do najmenších detailov. Na mieru boli dokonca vyrobené formy na strieborné poháre a koreničky, aby sa dokonale vošli do organizérov zásuviek. "Je to úžasný byt," netají svoju spokojnosť matka Nicolette. "Budova sa nám tak páči, že sme nedávno kúpili byt o poschodie vyššie, kde chceme vytvoriť miestnosť na jogu, môj ateliér a ďalšiu spálňu." V ostatnej fáze tohto projektu, ktorá sa čoskoro začne, sa samozrejme opäť ujme vedenia spoločnosť Caprini & Pellerin Architectes.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Architectural Digest