hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 8 uvod

V mexickom štáte Oaxaca, na mieste, kde sa delta rieky Colotepec vlieva do mora, v oblasti objímanej majestátnymi dubmi a mangrovníkmi bol navrhnutý architektom Albertom Kalachom Hotel Sforza House. Stavba svojim zaujímavým ponímaním rozvíja myšlienky ochrany a úcty k životnému prostrediu, domácemu obyvateľstvu a s pokorou víta prichádzajúcich hostí z celého sveta.

 

V mexickom štáte Oaxaca, na mieste, kde sa delta rieky Colotepec vlieva do mora, v oblasti objímanej majestátnymi dubmi a mangrovníkmi bol navrhnutý architektom Albertom Kalachom Hotel Sforza House. Stavba svojim zaujímavým ponímaním rozvíja myšlienky ochrany a úcty k životnému prostrediu, domácemu obyvateľstvu a s pokorou víta prichádzajúcich hostí z celého sveta.

 

Oblúkové klenby v mexickom hoteli

Budova pozostáva z troch objektov s desiatimi klenbami, ktoré sú navzájom prepojené chodbou. Vnútorné aj vonkajšie priestory hotela, konkrétne priečky a nátery sú vyrobené z miestneho pobrežného piesku. Betónové a drevené trámy v rôznych výškach vytvárajú možnosť rozjímania, pri prienikoch slnečných lúčov s vizuálnym a akustickým zážitkom neutíchajúceho pohybu morských vĺn v pozadí.

 

 

hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 7

 

Dizajnový interiér

Na každej klenbovej bráne je aplikovaná na mieru vyrobená drevená brána s malými roletami, ktoré poskytujú súkromie bez toho, aby úplne zakrývali výhľad na krajinu, a tiež umožňujú cirkuláciu vzduchu, aby vytvorila príjemnejšiu klímu vo vnútri každej z izieb. Nábytok, ako kamenné umývadlá a vane, vytvárajú dojem, akoby boli vyrezávané priamo na mieste, nadnesene povedané, akoby bola budova kameňom vytesaným do obývateľnej podoby.

 

hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 3 hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 5 hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 9

 

Remeselné tradície

Zariadenie interiéru bolo vyberané premyslene, s ohľadom na podporu lokálnych výrobcov a s dôrazom na kvalitu a trvalú udržateľnosť produktov. Majiteľ spoločnosti a hotela Ezequiel Ayarza Sforza, hovorí o výnimočných mexických remeselníkoch, ktorým vo svojom hoteli rád dal priestor: „Interiér sme dizajnovali kúskami nábytku a zariadeniami z regiónov uznávaných vďaka remeselným tradíciám. V hotelových izbách máme koberce z Teotitlán del Valle, textil z údolia Oaxaca, hojdacie siete, stoličky a záclony z Yucatánu a palmové lampy z Veracruzu. Priestor na realizáciu sme dali miestnym stolárom, krajčírom, dizajnérom i sklárom."

 

hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 2

hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 10

Hotelová reštaurácia

Hotel Sforza House a jeho každodenné fungovanie je integrálnym projektom, ktorý kladie dôraz na prezentáciu a podporu gastronómie tunajšej lokality. Prevádzkovatelia sa zaviazali k prevádzkovaniu kulinárskeho umenia založeného na princípe farm-to-table, ktorý zaručuje čerstvosť ingrediencií každého pokrmu, ktoré pochádzajú zo sadov miestnych výrobcov rešpektujúcich sezónne a neintenzívne cykly zberu. Spolupráca okrem pestovateľov ovocia, zeleniny, obilnín a chovateľov zvierat je nadviazaná aj so včelármi a tunajšími potravinármi a vinármi.

 

hotel mexiko sforza oaxaca ekologia udrzatelnost prilezitost 1

Pracovná príležitosť v hoteli

Luxusný hotel tak potvrdzuje pravidlo, že okrem špičkových služieb poskytovaných prichádzajúcim hosťom vytvára pracovné príležitosti tunajším farmárom, remeselníkom i iným podnikateľom, zamestnáva domácich ľudí na zabezpečenie chodu hotela, dáva im zodpovedajúcu mzdu a celkovo tak pôsobí spoločensky a ekologicky zodpovedne s nádychom ľudskosti.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily