kruhovy lesny dom polsko 9 uvod

 

Kruhové obydlie nachádzajúce sa hlboko v borovicových lesoch Poľska asociuje svojim vzhľadom kmeň stromu. Vďaka svojej oválnej forme, použitému materiálu a farebnej palete organicky zapadá do prírodného prostredia.

 

kruhovy lesny dom polsko 9

 

Železobetónová konštrukcia je opláštená elegantnými bezuzlovými panelmi z dreva okume, ktoré pochádza zo západnej Afriky. Ide o drevo o niečo svetlejšie ako mahagón a jemne ružovkasté. Nemá úplne pravidelnú anatomickú stavbu, jeho letokruhy sú široké a drevo je ľahké, mäkké a menej pružné.

 

 

Pri stavbe hlavný architekt Przemek Olczyk dbal na to, aby sa obyvatelia domu cítili pri bývaní v ňom akoby sa neustále prechádzali pomedzi stromy uprostred lesa. "Dom je plný zasklenia, stiera hranice, ponúka slobodu a intimitu komunikácie prírody a architektúry. Jednotlivé miestnosti boli riešené tak, aby pôsobili ako vytesané výklenky v dreve,“ hovorí o svojom najnovšom projekte architekt.

 

 

Priestor vo vnútri domu pripomína súkromnú umeleckú galériu, citlivú na krásy prírody a navrhnutú v súlade s ňou. Átrium týčiace sa k oblohe prináša denné svetlo a nádherné výhľady na les. Priestranné zasklenie a výber prírodných materiálov tiež zlepšujú spojenie domu s okolitou krajinou. Budova s rozlohou 400 m² je doplnená v exteriéri o previsnutý oválny rám, ktorý harmonicky obklopuje garáž a otvorené kúpeľné centrum.

 

                                                                 

 

Spoločnosť Mobius Architekci navrhla pre interiér domu biele sochárske schodisko v tvare vinúcej sa stuhy - vyvinuté samo o sebe ako umelecký prvok architektúry budovy. Ostatné miestnosti sa vyznačujú sofistikovanou hrou s prírodnými materiálmi a zmyslom pre detail. Vykrojené výklenky umožňujú jasné rozdelenie jednotlivých funkcií do zón a zabezpečujú pocit súkromia a kontaktu s okolitou prírodou.

 

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Mobius Architekci, Przemek Olczyk