Myšlienka tohto architektonického projektu vznikla na základe žiadosti klientov, ktorí hľadali „súkromné útočisko na veľkolepom mieste“. Ich predstava zahŕňala okrem výnimočnej lokality aj začlenenie celkového vzhľadu domu do okolitej krajiny. Ďalšou podmienkou bolo využitie prírodných stavebných materiálov, ktorými sú drevo a kameň, v symbióze so živlami vody a vzduchu.

 

yezo japan hokkaido nasvahu dom zprirody 1

 

Autorom dizajnového konceptu YEZO je hongkonské laboratórium pre výskumnú architektúru a dizajn, konkrétne duo Kristof Crolla a Julien Klisz. Svoj výnimočný projekt postavili na vysokom svahu japonského ostrova Hokkaido, a bez nadsádzky by sa dalo povedať, že tento dom akoby sem patril od nepamäti.

 

yezo japan hokkaido nasvahu dom zprirody 5

 

Stavebný koncept YEZO zahŕňa dom so štúdiovým apartmánom, ktorý je zasunutý do svahu hory a umožňuje 360-stupňový výhľad z každej časti miestnosti. Pozoruhodná architektúra sa situuje okolo výraznej drevenej škrupinovej strechy. Laminované, lepené drevené trámy nahrádzajú tradične vyťažené drevo, aby sa tak preferovala udržateľnejšia alternatíva.

Zakrivené prvky strešných nosníkov prenášajú napätie zo strany na stranu, čím podporujú hlavnú štruktúru strechy, a zároveň vyžadujú až o 90% menej materiálov ako stavba s tradičnými rovnými drevenými nosníkmi. Nosníky navyše môžu byť vyrobené z jednej formy, čo znížilo náklady na prepravu aj celkové náklady. Príležitosť využiť architektonické inovácie na zníženie dopadu na životné prostredie bola jadrom architektonického návrhu.

 

yezo japan hokkaido nasvahu dom zprirody 2

yezo japan hokkaido nasvahu dom zprirody 3

 

Celá stavba je tvorená jednou hlavnou veľkou miestnosťou, ktorej dominuje masívny, betónový krb. Jeho situovanie uprostred stavby vytvára teplo a atmosféru, zároveň však poskytuje oporu streche a oddeľuje kúpeľňu a skladovacie priestory od obývateľného priestoru. Vnútorný priestor je uzavretý presklenými stenami od podlahy až po strop a ponúka tak výhľad na všetky svetové strany.

 

yezo japan hokkaido nasvahu dom zprirody 4

yezo japan hokkaido nasvahu dom zprirody 7

 

Schodisko koncipované za krbom umožňuje prístup na balkón, odkiaľ je výhľad na strechu pokrytú bridlicou a na kopce v diaľke. Cez matné a vitrážové okná preniká na schodisko prirodzené svetlo. Samotný balkón je otvorený, ale ukrytý do zakrivenej línie strechy. Ďalšia terasa je umiestnená mimo obytného priestoru, pred hlavnú miestnosť stavby, posadená na skalnatom úbočí.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Designboom