stol prestieranie slavnostne sviatocne tipy jednoduche 1 uvod

 

Počas celého roka sa v rodinách koná množstvo osláv a sviatkov, ktoré sú spojené s posedením pri dobrom jedle. Momentálne nemáme príležitosť na návštevu reštaurácie, kde pre nás pripravia všetko bez starostí. Preto vám prinášame základné kroky na prípravu slávnostne prestretého stola, ktorý zvládnete jednoducho, do desiatich minút a so skvelým výsledným efektom.

 

stol prestieranie slavnostne sviatocne tipy jednoduche 2

 

Základom je kvalitný obrus

Ak aj pri každodennom stolovaní obrus nepoužívate, výnimočná príležitosť si žiada výnimočné riešenie. Obrus by mal presahovať cez celkovú dĺžku a šírku stola, avšak nie natoľko, aby prekážal pri sedení alebo vstávaní. Prekrytie stola má za úlohu okrem vytvorenia puncu výnimočnosti stôl aj chrániť pred poškodením, alebo aj prekryť ho, ak už jeho stav nie je prvotriedny. Pri obrusoch je obľúbené vrstvenie.

Uprostred stola, zväčša na neutrálnu farbu obrusu môžete vybrať farebne výraznejší alebo kontrastný behúň. Alternatívou je voľba menšieho obrusu, tzv. naperónu, ktorý sa dáva do stredu stola, v závislosti od jeho tvaru, buď štvorec, obdĺžnik alebo kruh. Ak ste odporcom úplného prekrytia stola, zvoľte priesvitnú štólu, ktorá prestieraniu dodá sviatočný dekor a nezabudnite na látkové obrúsky, ktoré by mal mať každý hosť, na prípadnú ochranu svojho odevu.

 

stol prestieranie slavnostne sviatocne tipy jednoduche 5

 

Servírovacie sady, príbory a poháre

Dnes už sa obed do kedysi obľúbeného a stále nadčasového cibuľového porcelánu servírovať nemusí. Jednofarebnú alebo jemne zdobenú sadu tanierov môžete zvoliť z bežne používaného domáceho servisu, samozrejmosťou je, že celá sada prestierania musí byť len z jednej súpravy a byť v prvotriednom neobitom a nepopraskanom stave. Poháre, ktoré patria ponad taniere by mali byť maximálne tri, na víno, nealko alebo prípitok. V prípade, že hosť bude piť niečo iné, nie je faux pas poháre vymeniť, napríklad vínový za pivový.

Osvedčeným a odporúčaným pravidlom farebnosti je dodržať voľbu jednej hlavnej a jednej doplnkovej farby pri celom prestieraní. Stôl v takomto poňatí bude pôsobiť decentne a slávnostne.

 

stol prestieranie slavnostne sviatocne tipy jednoduche 6

 

Použitie príborov je jednoduché, okrem lyžice na polievku, vidličky a noža na hlavné jedlo, ešte patrí na stôl na pravej strane vedľa taniera menší nôž na predkrm a nad tanier menšia vidlička alebo lyžička na dezert. Samozrejme túto je možné priniesť na stôl až na tanieriku s dezertom.

Výzdoba a dekorácie stolu

Menej je v tomto prípade viac. Stôl by mal aj pri sedení a stolovaní hostí stále dýchať, nemal by "pretekať" taniermi a doplnkami do takej miery, aby bolo náročné si niečo zo stola vziať a obávať sa nehody.

Hlavnou ozdobou stola sú živé kvety vo váze. Platí tu však pravidlo známe zo všetkých veľkolepých romantických filmov, že hostia sediaci oproti sebe by mali cez vázu s kvetmi na seba navzájom a pohodlne vidieť. Preto treba voliť nízke kvety s kratšie odrezanými stonkami alebo tzv. špeciálny nízky aranžmán. Odborníci odporúčajú kvety bez výraznej vône, ktoré môžu byť rušivé, alebo prekrývať skutočné vône jedla.

 

stol prestieranie slavnostne sviatocne tipy jednoduche 3

 

Ak ste milovníkmi sviečok, voľte nízke a v samostatných svietnikoch, a to len v prípade, keď budete podávať jedlo servírované pre každého hosťa zvlášť. Keď sa naberá jedlo napríklad zo spoločnej misy uprostred stola, sviečky vynechajte.

Malé drobnosti často dokážu zázraky. Ručne písané menovky hostí, látkové prestieranie namiesto papierových obrúskov, jemné svetielka pozdĺž naaranžovanej štóly, alebo drobné dekorácie uložené voľne na obruse už sú len čerešničkami na torte, ktorými môžete svoj slávnostný stôl podľa príležitosti ešte o niečo viac "vyšperkovať".

Pripravila: Petra Adamcová