ytong 1 uvod

Nedávno prijaté tepelno-technické normy zavŕšili trend úsporného stavania. Väčšina výrobcov sa zamerala na vývoj tepelnoizolačných vlastností stavebného materiálu v niekoľkých posledných rokoch a murovacie materiály tak zväčša dosiahli svoje maximum. Teraz je v otázke úspor pozornosť zameraná na náklady na chladenie objektu. Práve v tom dokáže ponúknuť riešenie masívna strecha.

 

ytong 1

 

Vďaka vysokej kvalite stavebných materiálov dnes nie je problém stavby vykúriť. Aktuálne sa však stáva dôležitou otázka hľadania spôsobov ochrany stavieb proti prehriatiu. Odpoveďou je napríklad inštalácia prekladov s tieniacou technikou. Kvalitní výrobcovia, čo je i prípad systému Ytong, s tým počítajú a ponúkajú rôzne možnosti, napríklad žalúziový kastlík. Ďalšou, veľmi efektívnou možnosťou, je ťažká masívna strecha, ktorá pomáha riešiť podstatnú otázku úsporného a kvalitného bývania, a tou je akumulácia tepla. Aby výkyvy teplôt neboli v priebehu dňa (či ročného obdobia) veľké, odporúča sa mať v dome ťažkú hmotu, ktorá vyrovnáva výkyvy teplôt.

 

ytong vazany nad litavou 71

 

Preto výrobca systému Ytong vyvinul strechu Ytong Komfort, ktorá zabraňuje únikom tepla a zároveň chráni podkrovie proti prehrievaniu. Názor ľudí z praxe Pozrime sa na masívnu strechu z pohľadu majiteľa, technika a projektanta. Príkladom je tento rodinný dom, ktorý je celý postavený zo systému Ytong formou jednovrstvového murovania bez zatepľovania. Uplatnila sa tu „vlajková loď“ výrobcu, tvárnica Ytong Lambda YQ, ktorá vyniká tepelnoizolačnými vlastnosťami. Majitelia sa však rozhodli zájsť v celkovej kvalite stavby ešte o krok ďalej a rozhodli sa pre použitie masívnej strechy: „Ytong Komfort som zvolil už v projekte, a to z dvoch dôvodov. Chceli sme, aby bol celý dom postavený z jedného systému a eliminovali sme tak možné chyby a riziká pri napojení viacerých materiálov. Druhým dôvodom bolo, aby sme vďaka masívnosti tohto prvku zamedzili zimnému ochladzovaniu a letnému prehrievaniu interiéru, s ktorým mám aktuálne nedobré skúsenosti,“ hovorí majiteľ.

 

ytong vazany nad litavou 151  ytong vazany nad litavou 241 

 

Technický poradca spoločnosti Xella, Ing. Julius Sič, ktorý poskytoval konzultácie zo strany dodávateľa strechy, dopĺňa: „Základom bol typový projekt, kde bolo možné vďaka pôdorysu navrhnúť masívnu strechu. Výstavbu zvládli rovnakí murári, ktorí murovali samotný dom a strop nad prvým nadzemným podlažím, realizácia je preto veľmi nenáročná.“ Ďalšou nezanedbateľnou úsporou v porovnaní s „klasickým“ krovom predstavuje fakt, že strecha Ytong Komfort je difúzne otvorená a nevyžaduje preto parozábranu. Táto citlivá súčasť konštrukcií striech je jednak časovo relatívne náročná, jednak vyžaduje veľkú precíznosť zhotovenia.

Viac informácií: www.ytong.sk