elektrika kurenie 3 uvod

 

O budúcnosti kúrenia na elektrinu sme sa rozprávali s Ing. Štefanom Madžom, ktorý sa už štrnásť rokov venuje riešeniu a navrhovaniu elektrického kúrenia pre domy, byty, úrady i veľké objekty.

 

elektrika kurenie 3

 

Prečo by sme vôbec mali uvažovať o kúrení na elektrinu? Je všeobecne známe, že tento spôsob vykurovania nie je práve najlacnejší.

A to je ten najväčší omyl. Kúrenie elektrikou je efektívnejšie a cenovo výhodnejšie ako akýkoľvek iný typ vykurovania. Je to finančne menej náročné z hľadiska počiatočnej investície i prevádzkových nákladov. Samotné zaobstaranie elektrického kúrenia vás podľa veľkosti vykurovanej plochy vyjde na dve a pól až tri tisíc Eur. Ostatné systémy - tepelné čerpadlá a kotle vychádzajú pri skromnosti na šesť a viac tisíc Eur. A to už ste ušetrili na niekoľko rokov kúrenia vopred.

Ako je to s prevádzkou a údržbou elektrického kúrenia?

Životnosť kúrenia je dlhodobá, využije ju 4 - 5 generácií. Predpoklad poruchy je minimálny, preto aj záruka na väčšinu výrobkov je približne desať rokov. Čo sa týka revízii, povinná je jedna revízia raz za päť rokov, u ostatných typov kúrenia musíte absolvovať aj tri revízie ročne. Ušetríte aj na stavbe komplikovaného komína, stačí malý jednoduchý, ako istota ku krbu.

 

elektrika kurenie 1

 

Pre ktoré objekty je elektrické kúrenie vhodné?

V tomto smere nie je žiadne obmedzenie. Drevodomy, pasívne domy, novostavby, staré domy i veľké prevádzky. Pre každého sa presne naprojektuje systém, ktorý daným podmienkam bude najlepšie vyhovovať. Pri starých domoch si elektrokúrenie vyžaduje väčší zásah do izolovania podlahy. Domy stavané pred dvadsiatimi a viac rokmi majú pod podlahou ešte škvárobetón. Ten sa musí kompletne odstrániť a zaizolovať najskôr hydroizoláciou a potom 10 - 15 centimetrovým polystyrénom. Keď má dom navyše vymenené okná a zateplenie stien, tak teplo z domu naozaj nemá kam uniknúť a spotreba elektrickej energie na kúrenie je menšia ako spotreba elektriky na domáce spotrebiče.

Cena všetkých energií ale stúpa. Môžeme uvažovať napríklad o využití fotovoltaických systémov ako súčasť elektrického kúrenia?

Určite áno. Dnes už sú vyrobené napríklad špeciálne fotovoltaické škridle, ktoré nám na streche budú vyrábať elektriku. Elektriku môžeme spotrebovať, ale aj si uložiť do virtuálnych batérií a čerpať, keď ju budeme potrebovať. Virtuálne batérie predstavujú záložný systém, ktorý dokážeme zrealizovať podpisom zmluvy so spoločnosťou, ktorá tieto batérie poskytuje. A je len otázkou času, kedy budeme môcť mať v domácnostiach aj vlastné záložné batérie.

Zhovárala sa: Petra Adamcová