dokoncovanie strechy zahradneho domceka

zahradny domcek s otvorenymi dveramiZostavenie záhradného domčeka svojpomocne, od začiatku, pomocou vlastných materiálov je absolútne reálne a vôbec nie zložité. Dôkladná príprava je však nevyhnutná - pomôže predchádzať hlúpym chybám a plytvaniu peniazmi.

 

Je tiež užitočné dozvedieť sa viac o rôznych typoch záhradných domčekov, o typoch opláštenia, strešnej krytiny a orámovania... Webové stránky, ako je Pinterest a dokonca iba obrázky Google, vám poskytnú predstavu o rôznych dostupných typoch prístreškov a o tom, ako vyzerajú. Pokračujte v čítaní, aby ste zistili, ako si môžete zostaviť svoj vlastný domček pomocou množstva užitočných rád a návodu krok za krokom.

 

Staviame drevený záhradný domček

 

Drevo je veľmi odolná surovina, dýcha, má dobrú tepelnú izoláciu. Je však potrebné vedieť, ktorý druh dreva je vhodný na čo. Napríklad pri stavbe záhradného dreveného domčeka môžu byť silné a odolné dreviny dobrým rozhodnutím. Ide najmä o buk, dub a agát.Tieto tri druhy dreva sú na tento účel najvhodnejšie. Napríklad dub je obzvlášť silný druh dreva. Jeho svetlá farba, tón je ľahko identifikovateľný, je svojská a estetická. Ľahko sa ošetruje. Agát je trvanlivý a odolá vonkajším podmienkam po dlhú dobu, dokonca aj bez povrchovej úpravy. Buk je podobne ako predchádzajúce dva druhy svetlý. Má krásne žilkovanie. Bukové drevo je však na vlhkosť citlivejšie ako jeho náprotivky, preto jeho ošetreniu musíme venovať osobitnú pozornosť. Borovicové drevo je tiež populárnou surovinou, hoci jeho tvrdosť závisí od druhu. Domček z borovicového dreva si budete užívať desaťročia, ak sa oň budete správne starať.

 

Základy

 

Záhradný drevený domček v každom prípade potrebuje základ. Budova bez základov klesá a okrem toho je pre nás dôležité vo všetkých ohľadoch mať pevnú a stabilnú štruktúru. Je pravda, že drevo nemá rovnakú váhu ako betón alebo tehlová stena, ale ani táto ľahšia konštrukcia nie je dostatočne ľahká, aby riskovala nedostatok seriózneho základu. Hmotnosť záhradného dreveného domčeka s rozmermi 3 x 3 m dosahuje hmotnosť až 1 tonu.

Podklad je možné vytvoriť aj vykopaním len 30 cm hlbokej základovej jamy, samozrejme prispôsobenej tvaru a pôdorysu dreveného domčeka. Potom nasleduje 15 cm vrstva štrku, na ktorú je nakoniec nanesená polyetylénová fólia. Na ňu sa nanesie vrstva betónu s hrúbkou 6 cm. Toto je jedno z najjednoduchších riešení odporúčaných pre menšie záhradné drevené domy.

 

Konštrukcia domčeka

 

Štruktúra záhradného domčeka je vo väčšine prípadov tvorená stabilnými drevenými stĺpmi umiestnenými každých 50 - 80 cm. Ide o to, že hlavné nosníky a na nich sa opierajúce priečne bočné nosníky tvoria štruktúru stavby. Stena môže byť vytvorená aj šikmými doskami a bežné sú aj drevené šindle a lacná preglejka. Na to ale potrebujeme stabilnú podpornú štruktúru poskytovanú drevenými stĺpmi. Preglejka nevyzerá tak dobre ako použitie pravého dreva, ktoré má atraktívne žilkovanie. Ak teda vyberieme preglejku, oplatí sa nielen ošetriť materiál, aby sa zabránilo deformáciám, plesniam, a zabezpečiť tak ochranu pred vplyvmi prostredia, ale tiež stojí za to aplikovať na ňu moridlo. Ale aj namaľovanie preglejky môže pomôcť vzhľadu dreveného domčeka.

 

stavba dreveneho domceka

 

Konštrukcia strechy

 

Funkciou strechy nie je len zakrytie domčeka, jeho ochrana zvonka, ale aj odtok vody a hydroizolácia. Stavba strechy nie je príliš komplikovaná, ale musíme prehodnotiť, z akého materiálu by mala byť. Nosnosť drevených záhradných prístreškov sa zjavne líši od nosnosti budov s betónovými, alebo tehlovými stenami. Odporúčame zvoliť ľahšie strešné materiály a venovať pozornosť odtoku vody a hydroizolácii. Najbežnejším jednoduchým riešením je použitie dechtovej platne. Na tento účel sa niekedy používajú aj bitúmenové vlnité plechy. Odporúča sa udržiavať vodu čo najďalej od dreva, takže spád strechy by mal byť minimálne 25% a je potrebné vyriešiť odvodnenie. 

Pri stavbe tradičných domov rozlišujeme aj medzi sedlovou, valbovou, plochou, stanovou strechou, polvalbou... Niektoré z týchto strešných štruktúr sú však pri stavbe záhradného domčeka samozrejme neprimeraným a nehospodárnym riešením. V prípade jednopodlažných malých drevených domčekov sa treba vyhnúť plochej streche, pretože môže byť problematická z hľadiska odvodnenia a izolácie.

Použitie stanovej strechy môže byť pre tak jednoduchú konštrukciu príliš komplikované, preto sa neodporúča voliť tento typ. Sedlová strecha je najoptimálnejším riešením, pretože má jednoduchú konštrukciu a možnosť nasiaknutia je nízka. Polovičnú sedlovú je možné zvážiť, ak je pôdorys záhradného domu komplikovanejší, nehovoríme o jednoduchom obdĺžniku, alebo ak je dom spojený s väčšou budovou a pri navrhovaní strešnej konštrukcie sa oplatí spojiť strechu s ňou.

 

dokoncovanie strechy zahradneho domceka

 

Projekt domčeka

 

Projekty záhradných drevených domčekov sú zvyčajne veľmi jednoduché, s pôdorysom niekoľko metrov štvorcových, vo väčšine prípadov so sedlovou strechou. Veľkosť a tvar dreveného domčeka a samotná konštrukcia strechy sa môžu samozrejme líšiť. Takže projekt záhradného domčeka môže závisieť od toho, na čo presne bude slúžiť, aké estetické ciele s ním máme. Môžeme tiež plánovať malú krytú terasu, alebo domček môžeme rozdeliť na niekoľko častí, podľa toho, čo v ňom chceme uložiť.

Ak sa vám to v tomto momente zdá všetko príliš komplikované, ešte vždy sa môžete rozhodnúť pre kúpu hotového domčeka, ktorý stačí poskladať. Obrovský výber nájdete nielen v kamenných predajniach, ale aj online, napríklad aj tu: https://www.ferex.sk/zahradne-domceky.

Či už sa rozhodnete pre hotovú verziu, alebo zostanete pri DIY, teda svojpomocnej verzii, nástroje budete potrebovať v každom prípade.Tu je ich zoznam:

 

Zoznam nástrojov, ktoré budete potrebovať

 

Na zrealizovanie tohto projektu nie je nutný dlhý zoznam zložitých nástrojov, ale niektoré sú základ a uľahčia vám celý proces.

  • lupienková píla, kotúčová píla / pokosová píla, ručná píla, príklepová vŕtačka, aku-vŕtačka, aku-skrutkovač, ceruzka, zvinovací meter, dlhé pravítko (alebo rovná hrana), kladivo, vodováha, základná zošívacia pištoľ, sada vrtákov, rebrík

 

Náš tip: Ak vybavenie nemáte kompletné, tak napríklad tu https://dodomacnosti.sk/aku-skrutkovace-test/ zaručene nájdete vhodný model aku skrutkovača.

 

Záhradný domček krok za krokom

 

  1. Určite nemôžete ušetriť na vytvorení betónového základu - návod sme uviedli vyššie.
  2. Pod umiestnenie neskorších nosníkov dajte bitumenový plech. Bitúmenová vrstva výborne priľne k čerstvému betónu a vznikne tak pružná izolácia.
  3. Potom pripevnite základné trámy a vynechajte miesto na dvere.
  4. V jednoduchej základnej konštrukcii je vhodné umiestniť nosné trámy asi 80 cm od seba.
  5. Stĺpy, ktoré sa stretávajú horizontálne a vertikálne, je potrebné upevniť pomocou spojovacích uholníkov v tvare L.
  6. Teraz nasleduje označenie umiestnenia okien.
  7. Po dlhej sérii meraní prichádza na rad vytvorenie strešnej konštrukcie. Môžete sa rozhodnúť pre jednoduchú krokvovú, alebo hambálkovú sústavu.
    krokvová sústava - najjednoduchšia konštrukcia strechy. Tvoria ju na vrchole spojené krovky, ktoré sú kotvené do nosnej steny, do ktorej priamo prenášajú zaťaženie. Pozdĺžne upevnenie sa robí latovaním.
    hambálková sústava - medzi každú dvojicu na vrchu spojených krokiev so vo vrchnej tretine vloží spojka (hambálok) a vytvorí sa trojuholníková sústava z krokiev a spojok.V pozdĺžnom smere sa konštrukcia zabezpečí v rovine strešného plášťa latami tzv. ondrejskými krížami, alebo šikmo nabitými doskami.
  8. Pripevnite opláštenie a potom ošetrite drevený povrch zmesou ľanového oleja a bieleho liehu v pomere 1:1.Inštalácia opláštenia je veľmi jednoduchá a pravdepodobne najuspokojivejšia časť procesu, pretože nakoniec to bude vyzerať ako domček!
  9. Zastrešenie je individuálna záležitosť, môžete sa rozhodnúť napríklad pre OSB dosky.
  10. A už len doľaďujete: zasklenie okien, siete proti komárom, nasadenie dverí a osvetlenie…

 

Trpezlivosť, zručnosti, semená a záhradnícke náradie - to sú veci potrebné na udržiavanie peknej a dobre upravenej záhrady. Pravda je však taká, že žiadna záhrada nie je kompletná bez záhradného domčeka. Ak ste zanieteným záhradkárom a chcete mať svoju záhradu porovnateľnú s tou úplne najlepšou, dobre usporiadaný, dobre postavený a dobre umiestnený záhradný domček je absolútnou nevyhnutnosťou. Ponúka skladovacie priestory a police, ktoré sú špeciálne navrhnuté na uskladnenie a usporiadanie všetkých záhradných nástrojov, ktoré potrebujete, aby bola vaša záhrada udržiavaná a dokonale funkčná. So záhradným prístreškom môžete vytvoriť oázu pre relax, uložíte a usporiadate svoje nástroje, vylepšite celkový vzhľad, vytvoríte súkromný priestor pre vás a vašu rodinu a zároveň zvýšite estetiku a hodnotu svojej nehnuteľnosti.

 

Zdroje informácií:

 

 

Foto:shutterstock