1

 

OSB dosky, ktoré možno poznáte skôr ako drevotrieskové dosky, sú lacné, ohybné a tvarovo stále. Viete, na čo všetko ich môžete použiť vo vašej domácnosti?

 

1

Zdroj: Bigstock.com

OSB dosky sú skvelé na zateplenie

OSB dosky sa oplatí použiť pri zatepľovaní domu. Sú totiž odolné, ekologické a pracuje sa s nimi ľahko. Ak sa rozhodnete OSB dosky použiť na tepelnú izoláciu podkrovia, ušetríte peniaze za energie. Vďaka nim vám v zime už nebude taká zima. V lete počas najväčších horúčav udržia teplo mimo vášho domova.

Obklad steny z OSB dosky

Drevotrieskové dosky sú vďaka viditeľným trieskam vhodný materiál aj pre obklad stien v interiéri. Upevniť ich môže napríklad pomocou vrutov, klincov či skrutiek s plným závitom. Možno však uprednostníte spájanie prostredníctvom lepenia spojov na pero a drážku.

 

2

Zdroj: Bigstock.com

Vhodný podklad podlahy

Zmienené kvality OSB dosky z nej robia vhodný materiál pre podklad podlahy. Pri montáži odporúčame použiť spájanie perodrážkou s PVC lepidlami skupiny D3 alebo D4. Po lepení nezabudnite lepidlo na doskách nechať vytvrdnúť aspoň 24 hodín. Tento proces však musí prebiehať s neustálym tlakom na OSB dosky. Ten môžete docieliť sťahovacími pásmi alebo s fixačnými klinmi. Po skončení ich odstráňte. Ak tak neurobíte, podlaha bude vŕzgať.

Využite OSB dosky pri rekonštrukcii fasády

Ak plánujete rekonštrukciu fasády starého domu, určite by ste mali zvážiť použitie OSB dosiek. Nemusíte totiž zosekávať pôvodnú omietku. Pripevnite na ňu drevený rošt a pomocou vodováhy sa uistite, či je zarovnaný do roviny. Následne k nemu priskrutkujte OSB dosky. Môžete ich vyplniť napríklad polystyrénom, čím dom účinne zateplíte.

 

3

Zdroj: Bigstock.com

OSB dosky ako netradičný doplnok

OSB dosky sú ekologické a ohňovzdorné zároveň. Aj preto si z nich môžete vyrobiť skrinku, stolík či stoličku bez akýchkoľvek obáv. Takýto nábytok ľahko ozvláštni aj fádne miestnosti. Viditeľné triesky vyniknú najmä v kontraste s chladnejším nádychom niektorých moderných materiálov.