048 MM 180719 Tondach realizacia VelkyMederPEREX

Dnešný ekologický trend a zvýšený záujem o životné prostredie nerazia len mileniáni či generácia Z, ktorí pripomínajú rodičom, aby separovali odpad a správali sa zodpovedne k našej planéte. Aj v stavebníctve sa výrazne presadzujú ekologické postoje. Ktoré materiály sú ekologické a ako máme bývať zdravo?

 

024 MM 180719 Tondach realizacia VelkyMeder


Ešte v roku 2010 Európska únia vydala smernicu, v ktorej vytýčila svoje hlavné ekologické ciele do roka 2020: znížiť spotrebu energie o 20 %, zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie o 20 % a znížiť emisie skleníkových plynov o 20 %. Aj preto je potrebné zmeniť prístup už pri projektovaní domu a nemyslieť ekologicky len v interiéri domácnosti.


Ako výrobcovia znižujú dosah na životné prostredie

Predpokladom trvalo udržateľného rozvoja sú aj prírodné stavebné materiály. Pálené tehly patria k najekologickejším stavebným materiálom, ich základnou surovinou je tehliarska hlina. Tehla ako výrobok z prírodných surovín sa môže pochváliť veľmi priaznivou ekologickou bilanciou počas celého svojho životného cyklu (ťažba a spracovanie suroviny, výroba, používanie, demolácia a recyklácia). Treba tiež spomenúť, že keramické stavebné materiály neuvoľňujú do vnútorného ovzdušia žiadne škodlivé látky. Tehlový dom dokáže prirodzeným spôsobom regulovať vlhkosť vo vnútornom prostredí a zabrániť vzniku nežiaducich plesní.


Tehliarska hlina sa ťaží povrchovým spôsobom spravidla v bezprostrednej blízkosti tehelní, vďaka čomu len minimálne zaťažuje životné prostredie dopravou. Vyťažené hliniská sa dajú bez problémov rekultivovať. Spotreba energie potrebnej na vypálenie hlinených tehál sa vďaka neustálej modernizácii postupne znižuje – za posledných 20 rokov klesla zhruba na tretinu. Ekologická bilancia pálených tehál je priaznivá aj vďaka dlhej životnosti tehlových stavieb a minimálnym požiadavkám na ich údržbu. V procese výroby tehál sa opätovne zužitkujú tehly, ktoré z nejakého dôvodu neprešli kontrolou kvality. Takto vyradené tehly sa pomelú a použijú sa ako prísada do zmesi. Pri výrobe tehál prakticky nevzniká odpad a nedochádza ani k produkcii odpadových vôd.


Ekologická stavba – základ zdravého domu

Prívlastkom ekologické a zároveň ekonomické sa môžu pochváliť tehly Porotherm EKO+Profi z dielne Wienerberger. Majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, preto sú vhodné na jednovrstvové obvodové steny, ktoré spĺňajú požiadavky noriem aj bez zateplenia. Prinášajú úsporu nákladov na vykurovanie, čím šetria i životné prostredie. Okrem toho znižujú náklady na stavbu. Vďaka murovaniu na tenkovrstvovú maltu sa ušetrí až 90 % malty oproti klasickému spôsobu murovania. Pri murovaní na murovaciu penu celkom odpadá použitie malty. Úspora času je v prvom prípade 30 %, v druhom prípade až 50 % oproti klasickému murovaniu. Tieto technológie znamenajú aj minimalizáciu stavebnej vlhkosti v murive.

  

   tehla

 

 

Aktuálne spoločnosť Wienerberger ponúka na tehly

44 Porotherm EKO+Profi akciu 1+1 zadarmo, čo pred začiatkom novej

stavebnej sezóny prináša výhodu všetkým stavebníkom.

 

 

 

 


Žiadna stavba sa nezaobíde bez kvalitnej strechy. Spoľahlivým riešením môže byť pálená krytina Tondach, vrátane bohatej ponuky príslušenstva. Pálené škridly Tondach sú vyrobené z rovnakého materiálu ako tehly Porotherm, teda z hliny. Sú odolné voči poveternostným vplyvom a mechanickému poškodeniu a sú ideálnym riešením trvanlivej a stálofarebnej strechy. Viete, že prírodné pigmenty a vysoká teplota pri vypaľovaní zaručia, že škridly Tondach nikdy nevyblednú?

Ak je reč o udržateľnosti, sfarbenie škridiel je prírodné, bez chemických prísad a výroba je šetrná k životnému prostrediu. Životnosť pálenej krytiny je minimálne 80 - 100 rokov, čo znamená, že ju za celý život nemusíte meniť a vydrží aj ďalšej generácii.


Hrozby pre váš dom

Naše zdravie ovplyvňuje nielen to, ako žijeme, ale aj kde žijeme. V prípade domu, kde sa väčšina z nás zdržiava po práci najčastejšie, je zdravie a zdravé prostredie prvoradé.

Dôležitým predpokladom zdravého bývania je dom postavený zo zdravých materiálov, ktoré neohrozujú jeho vnútorné prostredie. Keramická škridla Tondach je čisto prírodný produkt, prirodzene dýcha a rýchlo vysychá. Okrem toho, že prírodné materiály majú priaznivý vplyv na zdravie, vytvárajú pocit pohody a zabezpečujú najvyššiu kvalitu bývania.

Plesne, nevetrané priestory či vlhké domy sú hrozbou pre zdravie. Takéto podmienky vedú k alergiám, sťaženému dýchaniu, nízkej obranyschopnosti organizmu voči vírusom, k zvýšenej chorobnosti či nevoľnostiam, ak ide o uvoľňujúce sa spóry plesní.

 

024 MM 180719 Tondach realizacia VelkyMeder

 

Čo ohrozuje vaše zdravie v interiéri

Pri výbere stavebných materiálov by ste mali staviť na tie prírodné. Platí to aj v interiéri, kde je dôležité minimalizovať prítomnosť syntetických materiálov. V prípade plastov škodia aditíva. Nebezpečné a prchavé látky v interiéri sa môžu podpísať pod váš zhoršený zdravotný stav a viesť k vážnym diagnózam. Rovnako nevhodné sú v interiéri azofarbivá, ktoré sa vyskytujú v textíliách či kožených výrobkoch a sú nebezpečné pri styku s pokožkou. Proti prchavým látkam môžete bojovať pravidelným vetraním, rekuperáciou alebo napríklad vlnou, ktorá ako jediné vlákno dokáže prirodzene absorbovať prchavé látky a redukovať ich množstvo vo vašej domácnosti.

 

Viac informácií nájdete na: https://www.wienerberger.sk/

 

Text a Foto Wienerberger

 

Prečítajte si tiež: 

Spoločné prehlásenie
k schváleniu odkladu účinnosti zákona o zálohovaní
jednorazových obalov na nápoje

zalohovanie 3