otocne dvere 2 domat

Minimalizmus, ktorý sa preniesol aj do dizajnu interiérových dverí je cítiť najmä vďaka dokonale navrhnutým riešeniam, ktoré poskytujú dostatok úložného priestoru a v konečnom dôsledku vyzerajú luxusne.

 

     Už sa neobmedzujte!       

                         stavebnictvo byvanie trendy dvere skryté zarubne puzdrove dvere

Posuvné dvere do púzdra predstavujú skryté riešenia najmä pre tých, ktorí chcú ušetriť miesto vo svojej domácnosti. Princíp zatvárania funguje doslova na tom, že vám zmiznú pred očami a zasunú sa do tzv. puzdra teda do steny. Nie vždy je však možno osadenie dverí v interiéri riešiť takýmto výrazným stavebným zásahom, v inom prípade existujú riešenia posuvných dverí, ktorých mechanizmus posunu sa montuje na stenu alebo do stropu. V súčasnej výstavbe sa čoraz viac presadzuje princíp bezbariérovosti objektu a posuvné dvere sú riešením predovšetkým vo verejných budovách a v administratívnych stavbách.

 

ID 428390 Knauf Pocket Kit SilentStavebné puzdro

 

 

Na akom princípe fungujú
Návrh puzdrových dverí musí byť naplánovaný vo fáze výstavby steny, pretože vo vnútri je umiestnené puzdro, v ktorom sú ukryté dvere. Nevyhnutnosťou pre konštrukciu jedného z typov posuvných dverí sú stavebné puzdrá. Ide o jednoduchý mechanizmus, ktorého súčasťou je pozinkovaný profilovaný plech, guličkové ložiská potiahnuté nylonom. Takáto konštrukcia má nosnosť až 80 kg s možnosťou nastaviteľných drážok, ktorá je vhodná na inštaláciu do štandardného muriva ako aj do sadrokartónovej priečky. Celý systém zabezpečuje pohyb dverí do vnútra steny.

 

stavebnictvo byvanie trendy dvere 2020

Samotné plátna sa pohybujú po valcoch pozdĺž vodidla umiestneného hlavne hore, kde sa nachádzajú horné vodiace profily pre posuvné dvere. Tento systém sa nazýva aj kazetový systém teda môžeme hovoriť aj o zapustených dverách - kazeta. Dvere sú namontované vo vodiacich lištách. Naopak jednoduché posuvné dvere a ich posuvná konštrukcia je navrhnutá tak, že chlopne sa pohybujú pozdĺž koľajníc pozdĺž vertikálneho povrchu a nie sú potrebné na to žiadne stavebné práce. Pri objednávaní puzdrových dverí je potrebné si uvedomiť, že šírka krídla brány by mala presahovať šírku otvoru o 10 cm, čo je dosiahnuté pre maximálne pohodlie - aby dvere nešli úplne do puzdra, ale iba po kľučky dverí.

 

posuvne dvere do puzdra 1 


Takéto dvere je možné prispôsobiť podľa požiadaviek klienta. Môže ísť o klasické jednokrídlové dvere, ale aj o dvojkrídlové puzdrové dvere. Svoju obľubu získavajú najmä v komorách, šatníkoch, spálňach, ale nie sú výnimkou ani v obývacích izbách s dispozične veľkou obývacou plochou, ktorá potrebuje predeliť.

 

posuvne dvere na stenu 1 

Posuvné dvojkrídlové dvere s otváraním do puzdra sú oproti klasickým jednokrídlovým naopak určené skôr na predelenie veľkého priestoru. Tu je potrebné mať dostatok priestoru na oboch stranách, aby mali dvere priestor sa „puzdrovať“. Dvere je možné navrhnúť aj pre dvojkrídlové, symetricky delené dvere, ktoré sa otvárajú len jedným smerom. Púzdro je vybavené lankovým synchrónnym mechanizmom, ktorý zaručuje komfortný pohyb oboch dverných krídel.

Počuli ste niekedy o puzdrových dverách, ktoré sa posúvajú v „v puzdre“ k sebe do zákrytu? Využitie majú najmä v malých bytoch, kde sa nachádza WC a kúpeľňa tesne vedľa seba. Tu je najvhodnejšie popremýšľať o takom výbere dverí, ktoré ušetria čo najviac miesta a v konečnom dôsledku vyzerajú dobre. Na tieto posuvné dvere je možné inštalovať zrkadlá, LED svetlá – všetko záleží od fantázie a požiadaviek klienta.

 

posuvne dvere do puzdra 

O posuvné dvere sa je potrebné pravidelne starať, aby počas prevádzky nespôsobovali problémy. V prvom rade dbajte na to, aby do systému alebo na samotné dvere (ak ide o drevené dvere) nevnikla voda. Udržujte vodiace lišty čisté, pretože nečistoty vo vodidlách môžu spôsobiť ťažkosti pri zatváraní a otváraní dverí. Dvere by sa mali ľahko zatvárať, a ani pri otváraní by nemali spôsobovať žiadne starosti, aby sa neurýchlilo opotrebovanie valcov. V inom prípade môžu dvere vypadnúť a vyletieť z koľajníc.
V našich článkoch sme písali aj o skrytých zárubniach, ktoré sa stávajú v roku 2020 trendom v interiéri. Posuvné dvere do puzdra je možné zhotoviť aj bez viditeľnej zárubne. Váš interiér získa dostatok priestoru s jedinečným čistým dizajnom.
Pýtate sa kto vám také náročné požiadavky zhotoví? DOMAT vám nielen že ponúkne zo širokej škály dizajnových a ekonomických riešení dverí, ale precízne vám ich aj navrhne a zrealizuje.

 

Viac informácií nájdete na

Snímka obrazovky z 2020 03 26 15 21 33

 

Prečítajte si tiež: 

Cestovať prostredníctvom virtuálnych
prehliadok pamiatok, múzeí a galérii môžete aj dnes

virtual uvod