RM1 Bathroom Courtney Hans 13JJ

 

Ak ste sa v novom roku rozhodli vybudovať novú kúpeľňu, alebo ju kompletne prerobiť, ukážeme vám spôsoby, ako jednoducho, cenovo dostupne a štýlovo zariadiť kúpeľňu podľa vašich predstáv.

 

Ešte pred tým ako začnete rekonštruovať, musíte mať stanovený jasný plán, čím všetkým má vaša kúpeľňa disponovať. Prvým atribútom je funkčnosť a praktickosť. Je potrebná vaňa, alebo vám postačí sprchový kút? Plánujete vymeniť len opotrebované časti kúpeľne, alebo sa pustíte do výmeny obkladačiek? Ak idete budovať novú kúpeľňu je vhodné premyslieť si dispozičné riešenie kúpeľne a umiestnenie možných vývodov. Nechajte si vypracovať dôkladnú vizualizáciu odborníkmi a nenechajte sa zaskočiť žiadnymi nepríjemnosťami počas prerábky.

 

62259934 2273207906095446 6882811303445524577 nFoto: pikdo

Kúpeľňa by mala byť v prvom rade funkčná a ľahko udržiavaná.  Ak je v nej priveľa predmetov a dekorácií, ich čistenie a údržba vám zaberie zbytočne veľa času. Ak vám to priestor dovolí – najideálnejšou možnosťou je oddeliť kúpeľňu od WC do dvoch samostatných miestností. Je to praktické a hygienické riešenie. Ak vám to dispozícia bytu, či domu, predsa len, nedovolí, kúpeľňa spolu s WC sa dajú zariadiť aj komfortne a rozumne. Dobrá ventilácia je nevyhnutnosťou kúpeľne, pretože tu sa hromadí nadmerná vlhkosť a para, čomu vďačíme za rýchle poškodenie nábytku, dekorácií a textílií. Najlepším riešením je zabudované okno, vďaka ktorému bude kúpeľňa stále vetraná. Väčšina kúpeľní v bytových domoch však oknom vybavená nie je, a tak je vetranie zabezpečené ventilátorom, ktorý je zabudovaný v stene a ústi do odvádzacej šachty.

 

RM1 Bathroom Bianca Carla 12Foto: theblockshop

Jedno centrálne svetlo v kúpeľni už nestačí. Dodá dostatočné osvetlenie miestnosti, no kvalitnú úpravu pred zrkadlom neposkytne. Vhodné svetlo pre takéto úkony poskytujú dve vertikálne svietidlá umiestnené na každej strane zrkadla, ktoré nevytvárajú na tvári žiadne nežiadúce tiene. Najlepšie svetlo v kúpeľni je to prirodzené. Prítomnosť veľkých okien v kúpeľni už nemusí byť problémom. Ak si to však nemôžete dovoliť, siahnite po kúpeľňových svietidlách so studenými bielymi odtieňmi, ktoré zabezpečia, že si osvetlené predmety zachovajú autentickú farbu. Skvelú atmosféru pri kúpeli vám navodí inštalácia stmievačov na možnosť ovládania intenzity svetla.

 

RM1 Bathroom Courtney Hans 13Foto: theblockshop

 Chceli by ste predsa len niečo výnimočné? Niečo, čo urobí z kúpeľne vaše najobľúbenejšie miesto v byte? 

So svetlom úzko súvisí výber správneho zrkadla. Ak máte malú kúpeľňu alebo vám chýbajú poličky, či skrinky, tak využijete zrkadlovú skrinku. Najjednoduchším a dizajnovo najčistejším variantom sú zrkadlá bez rámu. Vyberte si zrkadlo s integrovaným osvetlením a niektoré modely sú dokonca vybavené viacerými funkciami. Napríklad pohybovým senzorom so zabudovaným rádiom hodinami, automatickými teplomermi, snímačmi vlhkosti, rádiom aj regulátormi osvetlenia. Pri zariaďovaní kúpeľne je najideálnejšie vyhotoviť si skrinky, odkladacie plochy, či dosky pod umývadlá, na mieru. Každá kúpeľňa je iná a môže dochádzať k neštandardným podmienkam. To sa dá vyriešiť nábytkom na mieru vďaka, ktorému bude vaša kúpeľňa jedinečná.

 

RM1 Bathroom Hayden Sara 8

RM1 Bathroom Norm Jess 19Foto: theblockshop

Najdôležitejšou časťou bude vaňa. Od nej sa bude odvíjať celé zariadenie. Premyslite si, kde sa bude nachádzať vodovodné potrubie a následne miesto pre vaňu. Na výber máte zo širokej škály – od tých, ktoré sa montujú k stene, cez voľne stojacie uprostred kúpeľne až po zapustené vane. Vaňu doprostred kúpeľne si môžu dovoliť len tí, ktorých priestor to skutočne dovolí. Ak zariaďujeme praktickú kúpeľňu zvoľte vaňu pri stene, aby odtokové potrubie mohlo viesť popri stene, nie popod podlahu. Čo sa týka umiestnenia umývadla, možno ho zavesiť na stenu, upevniť na pult alebo zapustiť priamo do skrinky. Medzi najpoužívanejšie materiály patria keramika a akrylát, no jedinečné umývadlá si môžete nechať vyrobiť zo skla či dreva. Pozornosť venujte sprchovým kútom s posuvnými sprchovými dverami. Zamerajte sa hlavne na modely z bezpečnostného skla a s kvalitnou povrchovou úpravou, pretože práve tie vám uľahčia čistenie a zároveň zminimalizujú usádzanie vodného kameňa.

 

Text: Petra Laclavíková