poriadok v byte byvanie domacnost toptrendy

 Možno ste sa už zamýšľali nad tým, ako by ste mohli svoju domácnosť zbaviť zbytočného neporiadku. V priebehu rokov a dní sa toho doma nahromadí naozaj veľa. Obchody nás svojou ponukou doslova lákajú a my jej neodoláme a kupujeme. Často tým však iba zbytočne produkujeme odpad. Vy to ale môžete  zmeniť. Život bez zbytočných predmetov je predsa krajší. A práve teraz je ten najlepší čas na ich odstránenie.

 

Mení sa klíma, prichádza nové ročné obdobie a s ňou aj možnosť zbaviť sa nepotrebného odpadu. My vám prinášame niekoľko tipov na prvé kroky v jeho odstraňovaní.

 

poriadok v byte domacnost toptrendy

 

  1. Začnite jedným vrecom na smeti

Nie je nad kuchyňu, v ktorej dominuje krásny nový kuchynský stôl. Veľký počet členov v domácnosti sa však veľmi rýchlo postará o to, aby bol na ňom neporiadok.

Dobrým začiatkom na ceste k bytu bez neho je naplnenie jedného odpadkového vreca. Uvidíte, že keď to urobíte prvýkrát, nabudúce sa k tomu už ani nebudete musieť prehovárať. Skúste ale do toho zapojiť aj ostatných.

Prvé vrece bude pravdepodobne plné vecí, ktoré by sa dali nazvať odpadkami a už nikde nebudú využiteľné. Časom ale prídete napríklad k oblečeniu, ktoré je dobré venovať na charitu, takže ho niekto môže nosiť aj po vás. Zároveň tým neškodíte prírode a pomáhate ľuďom.

 

 

  1. Vytvorte si zoznam

Mať zoznam miestností, ktoré musíte upratať, možno neznie ako veľmi dôležitý krok, ale má jednu výhodu. Keď si zoznam vytvoríte, automaticky máte systém ktorého sa môžete neskôr držať.

Potom, keď budete chcieť pokračovať v upratovaní, si vyberte iba jednu miestnosť na zozname a keď budú všetky veci v nej pretriedené, skončite s prácou. Nie je dobré upratať štyri miestnosti naraz, lebo pri poslednej sa už nesústredíte na význam, ktorý pre vás predmety majú. Po práci si predsa zaslúžite aj odpočinok a uprataný jedálenský stôl vám na to vytvorí najlepšie podmienky.

 

 

  1. Zoberte do ruky každú vec

Všetko čo nájdete v miestnosti, ktorú práve upratujete, vezmite do ruky a naozaj sa zamyslite nad tým, čo pre vás konkrétny predmet znamená. Môže byť prakticky využiteľný, takže vám šetrí čas pri nejakých úlohách. Môže mať pre vás emočný význam (darček, predmet na pamiatku a iné...). Ak ho ale máte v ruke a nedokážete prísť na jeho účel vo vašom živote, asi je čas posunúť ho niekam ďalej.

 

 

  1. Systém štyroch krabíc

Keď už veci preberáte, je dobré mať systém na ich triedenie. Asi najlepší spôsob je zobrať si štyri krabice a označiť ich nápisom:

  • zahodiť,
  • poslať ďalej,
  • nechať
  • a premiestniť.

 

Každú vec, ktorú zoberiete do ruky vložte do jednej z nich a po upratovaní s obsahom krabice urobte to, čo je na jej označení. Veci z prvej zahoďte; obsah druhej posuňte kamarátovi, ktorý môže veci využiť, alebo dajte na charitu; všetko čo vložíte do tretej neskôr vyložte na pôvodné alebo nové miesta v tej istej miestnosti; a veci z poslednej presuňte na nové miesto v dome.

 

 

  1. Urobte si z upratovania zábavu

Na internete nájdete veľa spôsobov, ako si z odstraňovania neporiadku a zbytočností urobiť hru. Príkladom je metóda 12-12-12, ktorá spočíva v tom, že každý víkend nájdete 12 predmetov na zahodenie, 12 predmetov na darovanie a 12 predmetov, ktoré by sa hodili na iné miesto v dome. Tento krok je len na vašej kreativite.

 

Dôležité je z upratovania nerobiť nepríjemnú aktivitu, ktorú budete považovať za povinnosť. Oveľa rýchlejšie sa zbavíte zbytočných vecí, ak v upratovaní budete vidieť pozitíva, ktorými môže byť čistejší a krajší byt. Nikam sa s triedením vecí neponáhľajte, ak to ide, zapojte aj rodinu. Takto sa potom  k bytu bez neporiadku dostanete rýchlejšie, než by ste čakali.