ny loft manhattan byt rekonstrukcia 1Na dolnom Manhattane zrekonštruovalo brooklynské architektonické štúdio DJDS interiér podkrovného bytu. V celom interiéri použili výlučne čiernu a bielu farbu s mosadznými, kamennými a drevenými povrchmi.

Apartmán s rozlohou 353 metrov štvorcových sa pýši otvorenou jedálňou, tromi spálňami, obývacou izbou a kuchyňou, ktorá zaberá takmer polovicu podlahovej plochy. Centrálnou časťou bytu vedie schodisko, ktoré akoby predeľuje miestnosť na dve veľké plochy. Štíhle schodisko je vyrobené z čiernej ocele a vedie až na súkromnú strechu. Cez hlavné strešné dvere je umožnené slnečnému žiareniu prúdiť do dolnej centrálnej miestnosti a strešná plošina poskytuje neobyčajný výhľad na mesto.

"Rezidencia bola navrhnutá pre klientov, ktorí často cestujú medzi mestom a Kaliforniou. Hlavná požiadavka klientov bola zhrnutá do štyroch slov, otvorený priestor, súčasný a pokojný," hovorí o vykonanej rekonštrukcii jeden z architektov.

 

ny loft manhattan byt rekonstrukcia 3

 

Steny apartmánu sú biele s využitými akcentmi z dreva, kameňa a kovu. Podlahy sú pokryté širokými európskymi dubovými doskami, ktoré sú obrusované (alebo vápnené) - proces, pri ktorom sú pórovité časti dreva vyplnené ľahkou pastou. Hodvábne koberce so svetlým odtieňom splývajú s podlahami. Originálny stropný trám je ponechaný v povrchovej úprave pôvodného vzhľadu dreva a vertikálne trámy sa farebne zhodujú s tmavými okennými parapetmi a rámami.

 

ny loft manhattan byt rekonstrukcia 5

ny loft manhattan byt rekonstrukcia 2

 

Kľúčovým materiálom využitým pri zariaďovaní priestoru je mramor. Bol využitý na monochromatických konferenčných stolíkoch, veľkom jedálenskom stole a kuchynskej linke.

 

ny loft manhattan byt rekonstrukcia 4

 

V hlavnej kúpeľni vytvára kompozícia zladených dosiek z bieleho a čierneho mramoru kulisu pre samostatne stojacu vaňu vyrezanú z pevného mramorového bloku. Teplá mosadz rozbíja dizajn a dodáva priestoru teplo. Z mosadze sú vyrobené umelecké svietidlá, barové stoličky, vázy a ďalšie dekoratívne prvky.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dezeen