záhrada harmónie 0Záhrada plná harmónie, s nádhernými výhľadmi, ktorá navyše dokonale korešponduje s okolitou krajinou a s domom. Je ideálnym oddychom, miestom na život, relax, aktívny oddych i pohladenie duše pre všetkých členov rodiny i s ich zvieracími miláčikmi. Pôvodný pozemok navyše ponúkol jeden neoceniteľný benefit.

Príjemnú drevostavbu obklopuje kultivovaná divočina aj sympaticky, ale napospol veľmi jemne, skrotená vegetácia. Na terasu priamo nadväzuje kúpací biotop s napájaním zo studne, dominantný prvok záhrady, ktorá sa postupne rozptyľuje „do stratena“ a prirodzene splýva so svojim okolím. 

 

záhrada harmónie 1

záhrada harmónie 2

 

Záhrada s pestrofarebnou paletou využitia

Aktívni majitelia s dvoma pozvoľna odrastajúcimi deťmi a nemenej aktívnym maďarským stavačom si priali záhradu prírodnú, jednoduchú, nenáročnú na údržbu, ťažiacu zo svojho umiestnenia aj minimalistickej architektúry domu. Záhrada navyše ponúka širokú a pestrofarebnú paletu využitia, vonkajšiu saunu s outdoorovou sprchou, drevníky, citlivo umiestnené kryté státie pre autá, retenčnú nádrž, vyvýšené záhony na pestovanie zeleniny a byliniek, vonkajšiu kuchyňu s grilom, a nechýba ani ohnisko.

 

záhrada harmónie 5 záhrada harmónie 3

 

Veľkorysá plocha a vyrastené stromy dovoľujú záhradu pretaviť do perfektnej aktívne odpočinkovej zóny. Zmestili sa sem stôl na stolný tenis, ihrisko na petanque aj loptové hry, slackline dráha, alebo vonkajšom ohnisko. Drobnými zákutiami na relaxáciu záhrada nešetrí.

 

záhrada harmónie 0

záhrada harmónie 3

 

Vyrastené stromy sú výhrou v lotérii

Obrovským plusom pozemku boli už vyrastené stromy, ktoré architekti doplnili o niekoľko ovocných. „Na pozemku rástli nádherné brezy, borovice, menšie nálety listnáčov, černice, hlohy, tisy. Mnohé dreviny bolo možné zachovať, prípadne presadiť a využiť ich v kompozícii záhrady. Pôvodné stromy, ktoré rastú na mieste dlhé roky, predstavujú nevyčísliteľnú hodnotu a bolo by preto škoda ich potenciál nevyužiť,“ vysvetľuje Ferdinand Leffler, zakladateľ ateliéru Flera, ktorý záhradu neďaleko Prahy spolu s tímom architektov premenil na magickú oázu pohody. Pri svojej práci využili mnoho zdanlivo protichodných elementov, ktoré spolu vytvárajú dokonalú harmóniu.

 

záhrada harmónie 6 záhrada harmónie 7