Karlin 1V roku 2002 sa pražskou štvrťou Karlín prehnala ničivá povodeň. Táto zasiahla aj iné časti mesta, ale Karlín bol extrémne zničený a postihnutý. Pôvodná priemyslová a robotnícka štvrť mesta sa od toho času postupne menila na oblasť luxusného, rezidenčného a komerčného života a bývania. Mnoho novopostavených stavieb však naďalej reflektuje svojim výrazom a poňatím historickú podobu a výstavbu pôvodnej štvrte.

Na jednej z posledných prieluk vzniknutých následkom tisícročnej povodne v Karlíne vznikol prednedávnom objekt Iconik - deväťpodlažný bytový dom, ktorého tvorcami sú architekti zo štúdia edit!.

 

karlin 5

Foto: BoysPlayNice

Prestížna moderná lokalita v súznení s historickým kontextom

Dom je situovaný na jednej z najžiadanejších pražských lokalít, na pozemku, kde je typické nepravidelné výškové usporiadanie korunných ríms. Úlohou architektov bolo navrhnúť taký rezidenčný dom, ktorý efektívne využije dostupný priestor v zhode s miestnymi reguláciami a okolitým kontextom. Budova prirodzene rešpektuje históriu štvrte.

Iconik je vizuálne rozdelený na dve hmoty vychádzajúce z pôvodného delenia pozemku a zo štruktúry mestského bloku so striedajúcimi sa výškami striech a ríms. V tomto prípade ide o užšiu hmotu s deviatimi nadzemnými podlažiami a nižšiu a širšiu osempodlažnú hmotu. Veľkosť, výšku a vzhľad objektu ovplyvňujú okrem iného striktné požiadavky na pamiatkovú ochranu mestskej kvality Karlína. Návrh rešpektuje tieto limity ako v objeme, tak materiálovom riešení.

 

Karlin 2 Karlin 3

Foto: BoysPlayNice

Budova s dvomi fasádami

Budova má dve hlavné fasády. Prvá je orientovaná do ulice a druhá do vnútrobloku. Uličná fasáda tvorí identitu budovy samotnej. Jej keramický obklad s dekorom v dvoch odtieňoch odkazuje na tradičnú materialitu nielen fasád bytových domov z 30. rokov minulého storočia, ale aj miestnych industriálnych objektov, ktoré vplyvom mohutného rozvoja z lokality už takmer vymizli.

Objemy ďalej odlišuje raster okien a lodžií. Systém fasádnych otvorov umožňuje presvetlenie bytov. Okná v nich sú navrhnuté s nízkym parapetom vo výške 450 mm nad podlahou, rozdelené na pevnú a otváraciu časť, a každý otvor vo vyšších poschodiach je vybavený vonkajším zábradlím. Zhodný princíp je aplikovaný aj na okná v nadväzujúcej šikmej streche. V prípade potreby je predovšetkým na južnej fasáde možné doplniť okná o textilné zatienenie. Predsadený systém hliníkových lamiel v ľavej časti fasády naznačuje kontúry historickej budovy, ktorá na parcele kedysi stávala, a pripomína tak pôvodného ducha miesta.

 

karlin 6 Karlin 4

Foto: BoysPlayNice

Interiér budovy s bytmi i komerčnými prevádzkami

Vnútorné usporiadanie tvorí klasický trojtrakt s jedným vertikálnym jadrom. V troch podzemných podlažiach sa nachádza parking, technické zázemie celej budovy a bytové pivnice. V parteri sa nachádzajú dve komerčné jednotky pripravené na prevádzku reštaurácie alebo bistra s možnosťou využitia záhradky vo vnútrobloku a samotná vstupná hala s prístupom ku všetkým bytom. V objekte sa nachádza 48 bytov s rôznymi dispozíciami a posledné dve poschodia sú dispozične riešené ako dvojpodlažný penthouse so strešnou terasou.

 

karlin 7

Foto: BoysPlayNice

Výhľady na Prahu

Väčšina bytov má vlastnú lodžiu alebo terasu prístupnú z obývacej izby aj zo spálne. Tieto vonkajšie priestory sú z väčšiny umiestnené pred spálne, čím dochádza k vytvoreniu predpriestoru, ktorý odcloní najprivátnejšiu časť domova a užívateľom tak ponúkne okrem vonkajšieho posedenia aj vyššiu mieru súkromia vo vnútri bytu. Prémiové jednotky väčších dispozícií s celopresklenými obytnými miestnosťami sa nachádzajú v horných podlažiach domu. Z ich priestranných terás sa naskytá pohľad na pražskú štvrť Žižkov aj čarovné karlínske strechy.

Zdroj informácií: Editarchitects
Redakčne upravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice