digitalne muzeum virtualna realita japonsko tipy pre vylet do tokya moderne umenie toptrendy sk

 

Začiatkom roka sa v Japonsku začali snovať plány otvorenia múzea, ktoré by bolo prvé svojho druhu. Takého, ktoré by návštevníkom ponúkalo neobvyklú slobodu vo fiktívnom priestore. A kým senzácia v podobe virtuálnej reality spočíva v používaní špeciálne vyvinutých okuliarov, návštevníci tohto múzea na ostrove Odaiba sa bez nich zaobídu. Nezabudnuteľný zážitok na celý život vidia totižto vlastnými očami, spolu s ostatnými, real-time.

 

Opomeňme skutočnosť, že na vytvorenie 4D priestoru je potrebných viac ako päťsto počítačov a takmer rovnaké množstvo projektorov. Inak by ilúzia nekonečného priestoru zostala len v predstavách. Namiesto toho sa zakladatelia múzea spojili s lídrami v oblasti inteligentných technológií a hardvérových riešení. Za tento projekt je zodpovedný umelecký kolektív TeamLab Borderless, ktorý sa postaral o to, aby v priestoroch s plochou viac ako 10,000 metrov štvorcových vznikol jedinečný koncept interaktívnej inštalácie. 

 

 

 

digitalne muzeum japonsko

 

 

S pomocou špeciálne vyvinutej mobilnej aplikácie má každý užívateľ možnosť modifikovať okolie okolo seba a stávať sa priamou súčasťou umeleckého diela, ktoré je premietané všade okolo neho. Animovaná projekcia je unikátna aj tým, že kombinuje priestor tvorený zrkadlovými plochami a dômyselne navrhnutým osvetlením. Reagujúc na každý jeden pohyb, atmosféra v priestore sa môže meniť z momentu na moment. Podobne ako to bolo v scéne z filmu Magická hlbočina od Luca Bessona, alebo sci-fi filmoch na spôsob Matrix. V praxi to teda znemaná, že priestor sa správa podobne živo, ako sa správajú jeho užívatelia. 

 

 

 

 

Digitálne múzeum v Japonsku je prvým svojho druhu a naznačuje možnosť využitia projektorov, ktoré budú možno v blízkej budúcnosti využívané nielen pri fáze projektovania interiérov, ale začnú sa stávať ich stálou súčasťou. Podobne, ako to bolo doposiaľ predstaviteľné v rámci ambientného osvetlenia, tvoreného systémom farebných LED žiaroviek a voľne stiahnuteľnej aplikácie. Meniť farebnosť či intenzitu osvetlenia v modernej domácnosti je dnes štandardné. Meniť však vzhľad, motívy a dojem interiéru prostredníctvom projektorov, naviac bez nadbytočného VR vybavenia,  však môže byť ďalším krokom. Hoci je koncept smart home domácnosti čoraz viac prepracovaný a automatizácia spočíva v prepojenosti na celý okruh elektrických spotrebičov v domácnosti, bezprostredné spojenie s prostredím, respektíve imerzia, sú naďalej témou umeleckých inštútúcií či hypermoderných butikov. 

 

 

digitalne muzeum japonsko trendy

 

 

Neznamená to však, že toto je nevyhnutný koniec využitia projekcie. Tá koniec koncov umožňuje premietanie videa na ktorýkoľvek povrch a v ľubovoľnej mierke. Múzeum bolo po prvýkrát otvorené pred mesiacom, no jeho úspech je dôkazom toho, že ľudská fascinácia nekonečnom naozaj naďalej trvá.  S možnosťou rozširovať akýkoľvek priestor, či už prostredníctvom zrkadiel, alebo modernej technológie sa do domácností možno už čoskoro dostane celkom nová dimenzia bývania. Dimenzia, v ktorej si budeme čoraz viac zvykať na čerstvý vzduch z okien s rekuperáciou, optimalizované osvetlenie a projektory so senzormi, reagujúcimi na naše správanie.