zilinsky vecernik kolobezky zilina top trendy byvanie aktuality

zilinsky vecernik kolobezky zilina top trendy byvanie aktualityZdroj foto: zilinskyvecernik

V Žiline budú jazdci využívať model elektrických kolobežiek Ninebot Max od Segway, ktorý je oproti novému modulárnemu modelu kolobežky priestorovo výraznejší. Na jedno nabitie batérie prejde kolobežka viac ako 40 km. Elektrické kolobežky sú v Žiline rozmiestnené v blízkosti mestského centra.

 

Ekologická, zelená mobilita s cieľom chrániť životné prostredie a nevytvárať zbytočnú ekologickú záťaž.

 

Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky. Popredná európska prepravná platforma v spolupráci so žilinskou samosprávou umiestnila na frekventovaných miestach v rámci celého mesta celkom 146 kolobežiek. Elektrické kolobežky sú v Žiline rozmiestnené v blízkosti mestského centra, autobusovej a vlakovej stanici, pri Žilinskej univerzite a na ďalších frekventovaných miestach.

Kolobežky majú zabudované zariadenie GPS, ktoré do aplikácie poskytuje údaje o mieste, kde je kolobežka umiestnená a pripravená k vypožičaniu. Po ukončení jazdy musí užívateľ odstaviť kolobežku v jednej z parkovacích staníc, ktoré sú viditeľné v aplikácii. Ideálne tak, aby ostatným ľuďom neprekážala, napríklad v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou. Pokiaľ užívateľ nechá kolobežku mimo vyznačenej oblasti, bude mu udelená pokuta vo výške 30 eur. Kolobežky budú pri každom dobíjaní dezinfikované.

Odstavovanie kolobežiek je možné výhradne na virtuálnych staniciach, ktoré sú vyznačené v aplikácii aj v mape. Rozmiestnenie stanovíšť je pritom navrhnuté tak, aby mal užívateľ dostatok možností požičať a vrátiť kolobežku. Aplikáciu si užívatelia môžu stiahnuť Aplikáciu si užívatelia môžu stiahnuť Google Play alebo App Store. Kolobežka sa odomkne naskenovaním QR kódu, ktorý sa na nej nachádza.

Odomknutie kolobežky stojí 50 centov, za každú minútu strávenú na kolobežke zaplatí jazdec v Žiline 10 centov. Pri použití kolobežky počas celého dňa nebude cena nikdy vyššia ako 25 eur. Obmedzenie rýchlosti na území mesta je na max. 20 km/h. V pešej zóne (Národná ulica, Námestie A. Hlinku, Mariánske námestie, Sad SNP, ulica A. Bernoláka a okolité uličky) a na Bulvári je z dôvodu bezpečnosti obmedzená rýchlosť na max. 10 km/h.

 

zdroj zilinak kolobezka zilina Zdroj foto: zilinak

 

Technické detaily kolobežiek

● Kolobežka váži 18,7 kg.
● Kolobežky majú nafukovacie pneumatiky.
● Na jedno nabitie batérie prejde kolobežka viac ako 40 km.
● Na kolobežke je umiestnené predné aj zadné svetlo.

 

Zdroj: zilina.sk