hamad garden 1Letisko v katarskej Dohe je hodnotené ako jedno z najprestížnejších a zároveň najpriateľskejších letísk sveta. Bolo otvorené v roku 2014 po tom, ako staré letisko prestalo kapacitne dostačovať. Odvtedy sa v Hamad International Airport(HIA) snažia pre klientov, ktorí na alebo z letiska cestujú, a tiež pre návštevníkov, ktorí letisko využívajú ako transferový bod, vytvoriť čo najunikátnejší a najpohodovejší zážitok.

Jedným z unikátov, ktorým sa letisko v Dohe môže pýšiť, je Orchard, krytá živá zelená tropická záhrada s rozsiahlou vodnou plochou a rozmanitými možnosťami trávenia voľného času. Ako sa s nadsádzkou hovorí, ak vám bude meškať lietadlo, dúfajte že to bude v Dohe alebo Singapure. Voľný čas, ktorí na týchto letiskách môžete stráviť, vám prejde neskutočne rýchlo a príjemne.

 

hamad garden 3

  Foto: Hamad International Airport Doha

Krytá tropická záhrada

Orchard sa nachádza v srdci nedávno rozšíreného terminálu a má rozlohu desaťtisíc metrov štvorcových zelene. Okrem toho je jeho súčasťou ďalších viac ako desaťtisíc metrov štvorcových maloobchodných, zábavných a kultúrnych priestorov.

Tento architektonický zázrak so škrupinovou sklenenou strechou bez stĺpov, ktorá riadi a filtruje svetlo potrebné na údržbu stromov dažďového pralesa, stelesňuje pocit pokoja a vyrovnanosti. Stromy, ktoré sú ústredným bodom ORCHARDU, sú volené tak, aby svojou pestrosťou, estetikou a zdravotnými benefitmi dosahovali čo najvyššie bodové skóre. Konkrétne sa v budove nachádza viac ako 300 stromov 25 tisíc rastlín z udržateľných lesov celého sveta. Vodná plocha má rozlohu 575 metrov štvorcových, jeho ústrednou časťou je udržateľné biojazierko.

 

hamad garden 21

 Foto: Hamad International Airport Doha

Udržateľnosť v popredí

Aj v tomto roku bolo Medzinárodné letisko Hamad ocenené vo viacerých rebríčkoch kvality a spokojnosti zákazníkov. HIA je prvým letiskom v regióne, ktoré získalo 4-hviezdičkové certifikácie Global Sustainability Assessment System Design & Build (GSAS-D&B) od Organizácie pre výskum a vývoj v Perzskom zálive (GORD). Certifikácia GSAS-D&B potvrdzuje, že projekt je navrhnutý a zhotovený s osobitným ohľadom na životné prostredie a pomáha znižovať uhlíkovú stopu projektu. Taktiež letisko Hamad získalo prvenstvo ako najlepšie letisko sveta v roku 2024.

Ďalší progres letiska je v pláne už čoskoro

Medzinárodné letisko Hamad ale samozrejme v aktivitách neustáva a stále prehodnocuje svoje aktivity a trendy v cestovaní, aby splnilo a prekročilo požiadavky cestujúcich i spolupracujúcich obchodných partnerov. Fáza B projektu rozšírenia letiska, ktorá je na pláne v najbližšom období, zvýši jeho kapacitu zo súčasných 58 miliónov až na 70 miliónov cestujúcich ročne. Rozšíriť sa majú popritom odbavovacie haly D a E a vybudovaný bude nový nákladný terminál.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Hamad International Airport Doha