zelene terarium z rastlin top trendy byvanie 2020PEREX1

 Zelené teráriá z rastlín nazývané aj mini svety, ktorých príbeh sa odohráva za sklom sa stávajú jedinečným doplnkom vo vašom interiéri. Na údržbu sú veľmi jednoduché a ukrývajú v sebe vlastný príbeh a myšlienku. Podmaňuje si ich čoraz viac ľudí. Pestujte u vás doma, z lásky ku prírode, vlastné rastlinné ekosystémy. Doprajte svojmu interiéru viac zelene a sebe viac radosti zo života.

 

zelene terarium z rastlin top trendy byvanieZdroj foto: Zelina

Čo sa v rastlinných teráriách nachádza? Vhodné sú do nich fitónie, rôzne druhy papradí, asparágusy, mini figovníky, brečtany. Hodia sa tam aj tropické rastliny, ktoré potrebujú veľa vlhkosti napr. asparagus, fitónia, bonsaje kalatea a machy. Zaujímavé môžu byť mäsožravé rastlinky, ktoré tak isto nepotrebujú veľké zalievanie a prehnanú starostlivosť.
Výhodou je, že rastliny túto vodu nasiaknu a keď sa počas noci ochladí, tak ju vyparujú, para sa na skle skondenzuje opäť na vodu a tá drží rastliny vo vlahe. 

zelene terarium z rastlin top trendy byvanie9Zdroj foto: Zelina

Keď je správny pomer hliny, rastlín, machu a kamienkov, netreba teráriá otvárať aj 3 mesiace. Niektoré svety tvoria viac vlhkosti, preto ich treba aspoň raz za týždeň otvoriť. Hlavne ich nepolievať, to by rastlinky zabilo. Zelené teráriá sú vhodné ako dizajnový doplnok do vašej obývačky na konferenčný stolík, do kuchyne na parapetu alebo poslúžia ako skvelý darček vašim blízkym.
Nemusíme chodiť ďaleko na to, aby ste si mohli zadovážiť kvalitný dizajn. Oslovte formy, ktoré vám vytvoria darček na mieru podľa vašich predstáv alebo si vlastný svet za sklom vytvorte sami. Sukulentné terárium umiestnite na slnečnejšie miesto, zatiaľ čo lesné terárium umiestnite do polotieňa, bez priameho slnečného žiarenia.

zelene terarium z rastlin top trendy byvanie Zdroj foto: Zelina

Čo budete potrebovať:
- sklenenú nádobu (napríklad zaváraninové fľaše alebo sklenené obaly z vonných sviečok, ktoré ste už spotrebovali)
- malé okrasné kamienky alebo štrk/ piesok
- kôru zo stromov
- hlinu alebo rašelinu
- rastliny – epifyty, sukulenty, prasličky, bonsaje, kaktusy či machy
- vlastné postavičky, makety – všetko, čo vášmu obdarovanému pripomenie jedinečnosť darčeku

 

Text: Petra Laclavíková

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Pokladničné systémy v gastronómii

ikelp3