Obrázok1Rekonštrukcia detskej izby je pre mnohých rodičov zaujímavým projektom, vďaka ktorému sa na chvíľu prenesú do svojich detských čias. Smart technológie a nikde nekončiaca paleta moderných dizajnových nábytkov sú rozhodne zaujímavým oživením detského priestoru. Netreba však zabúdať na to, čo bolo pre vás ako dieťa podstatné. Pocit bezpečia, priestor na vlastnú sebarealizáciu a rozvoj bude nakoniec to, čo budete chcieť dopriať aj vašej ratolesti.

Farba a motív

Detská izba je kráľovstvom vášho dieťaťa. Farebná paleta a motívy môžu do značnej miery ovplyvniť náladu a pocity. Dieťa, primerane k veku, zapojte do výberu farieb. Nebojte sa experimentovať, avšak buďte dostatočne univerzálny. Trendy a záujmy rastúceho dieťa sa menia raketovou rýchlosťou. Pri párovaní farieb nemusíte skončiť len pri stenách a nábytku. Pohrajte sa aj s farbami textílií, či zvyšných doplnkov v izbe. Inšpirovať sa môžete prírodnými materiálmi, ktoré vytvárajú upokojujúcu atmosféru. Okrem drevených podláh, či nábytku, je skvelou voľbou aj drevený obklad, ktorý je odolný voči nárazom, opotrebovaniu a úžasne dotvorí prírodný dizajn detskej izby.

Interaktívny priestor na stene

Okrem spomínaného dreveného obkladu môžete steny detskej izby doplniť aj o pár interaktívnych, či funkčných prvkov. Každé dieťa je hrdé na svoje výtvory. Korková tabuľa na pripnutie umeleckých diel môže byť preto skvelou voľbou, no môžete byť ešte o čosi odvážnejší.

Výtvarné kúsky sa dajú pomocou špeciálneho tabuľového náteru spraviť priamo zo steny. Vaše dieťa tak bude mať vyhradený priestor na kreslenie priamo na stene, a keď ho kresba omrzí, môžete stenu zotrieť. Tá tak bude opäť pripravená na tvorivú chvíľu vášho malého umelca. Neskôr môže byť využitá na tvorbu rozvrhov, či iných organizačných pokynov a poznámok.

Obrázok2.png

Zdroj: pexels.com / Tatiana Syrikova

Odolné podlahy

Malé deti často padajú na zem, no ešte častejšie im padajú na zem rôzne predmety. Vyberte preto odolné a ľahko zmývateľné podlahové materiály, ktoré odolajú opotrebovaniu. Drevené, laminátové alebo vinylové podlahy sú ideálne, pretože sú odolné a možno ich udržiavať jednoduchým čistením. Dobrou voľbou sú aj koberce, napríklad klasické dekoratívne, ktoré priestor zútulnia a prispejú k celkovému pohodliu a teplu. Za zváženie tiež stoja interaktívne koberce, ktoré slúžia k hre a rozvoju schopností dieťaťa. Podstatné je, aby sa dali v prípade nehody ľahko vyčistiť.

Funkčné rozloženie

V rámci priestoru detskej izby sa snažte vytvoriť zóny, ktoré budú slúžiť na jednotlivé účely. Vyhraďte priestor pre spánok, hru a štúdium. Snažte sa v izbe vytvoriť dostatok priestoru pre bezpečný rozvoj pohybu. Taktiež zabezpečte dostatok praktického úložného priestoru tak, aby malo dieťa vždy všetko potrebné na dosah a zároveň, aby bola miestnosť organizovaná a bez neporiadku. Myslite na umiestnenie hračiek, oblečenia, či školských a voľnočasových potrieb. Pre podporu správneho držania tela zvoľte ergonomickú stoličku, či písací stôl a porozhliadnite sa aj po správnom matraci.

Obrázok3.png

Zdroj: pexels.com / Antoni Shkraba

Nezabudnite na bezpečnosť

Pri zariaďovaní detskej izby myslite hlavne na bezpečnosť dieťaťa. Ako bude rásť, bude od vás dostávať čoraz viac voľnosti a samostatnosti. Všetkým úrazom sa vyhnúť nedá, snažte sa však predísť tým zbytočným a fatálnym. Vyhnite sa ostrým hranám nábytku, rozbitným dekoráciám, či skleneným výplniam dverí. Uistite sa, že je nábytok bezpečne ukotvený, aby ste zabránili prevráteniu. Na skrinky a zásuvky používajte detské poistky. Zabezpečte tiež elektrické zásuvky a nainštalujte okenné zábrany alebo bezpečnostné zámky na okná. Hlavne sa snažte predvídať a byť všímavý. Dieťa si nejakú zábavnú aktivitu vždy nájde, no je na vašej zodpovednosti, aby si pri nej neublížilo.