shutterstock 1489975730

Umelý ratan, kov, plast alebo exotické dreviny – záhradný nábytok sa vyrába v mnohých prevedeniach. Ak chcete, aby vám na záhrade vydržal dlho a zachoval si svoj pôvodný vzhľad, je potrebné vedieť, ako sa o neho správne starať.

 

shutterstock 1489975730

 

Pripravte nábytok na novú sezónu

Ak ste svoj záhradný nábytok zazimovali na čistom a suchom mieste, čaká vás na jar minimum práce. S najväčšou pravdepodobnosťou postačí, keď nábytok zľahka utriete od prachu a skontrolujete, či nie je poškodený. Odporúča sa tiež utiahnuť skrutky a pánty a overiť stabilitu každého jednotlivého kusu nábytku.

 

Odolný kovový nábytok vydrží dlhé roky

K vonkajším účelom sa perfektne hodí kovový záhradný nábytok. Je pevný, odolný voči poveternostným vplyvom a vydrží aj horšie zaobchádzanie. Jeho údržba vám navyše nezaberie príliš času – spravidla ho stačí umyť mydlovou vodou. Pozor si dajte na to, že nie všetok nábytok z kovu je automaticky vhodný do vonkajšieho prostredia. Záleží totiž na konkrétnom použitom materiáli a jeho povrchovej úprave.

 

heureka.sk Ako sa staratî o zaühradnyü naübytok produkty

heureka.sk Ako sa staratî o zaühradnyü naübytok recenzia

 

Takmer bezúdržbový umelý ratan

Umelý ratan na prvý pohľad nerozoznáte od toho prírodného, na rozdiel od neho ale odolá rozmarom počasia, na slnku nevybledne a je takmer bezúdržbový. Čas od času ho stačí pretrieť handričkou namočenou v mydlovej vode. Pozor si dajte na agresívne čistiace prostriedky, ktoré by na nábytku mohli zanechať stopy alebo poškodiť samotný umelý ratan. Na zimu nábytok nezabudnite upratať, vplyvom mrazu by totiž mohol popraskať.

 

Plastový nábytok dôkladne kontrolujte

Plastový záhradný nábytok vďačí za svoju obľúbenosť predovšetkým nízkej cene a nenáročnej údržbe. K jeho vyčisteniu spravidla stačí neagresívny saponát a horúca voda. Použiť môžete kefu, vyvarujte sa ale drôtenky, tá by mohla plast poškodiť. Pred sezónou tiež nezabudnite skontrolovať pevnosť a stabilitu všetkých kusov nábytku. Prípadné menšie praskliny opravte špeciálnymi lepidlami a tmelmi, viac poškodený nábytok radšej vymeňte za nový.

 

 

Drevený nábytok splynie s okolitou prírodou

Ak si na záhrade chcete vytvoriť na pohľad krásne a útulné posedenie, zariaďte ho dreveným nábytkom. Nielenže drevo perfektne zapadne do prostredia záhrady, ale ak sa o neho budete správne starať, vydrží vám navyše dlhé roky. Nábytok preto ošetrujte vhodnými ochrannými olejmi, a to najlepšie 2-3 krát ročne, minimálne však na začiatku a po skončení letnej sezóny.

 

Menšie nečistoty, ako sú škvrny od jedla alebo od opaľovacieho oleja, odstraňujte priebežne pomocou saponátu a vlažnej vody. Na odolnejšie škvrny použite špeciálne prípravky, ktoré môžu drevo mierne vybieliť. Nebojte sa toho – drevo svoju patinu získava rýchlo späť a vzhľad sa tak samovoľne opäť zjednotí.

 

Exotické drevo chráni pred UV žiarením

Záhradný nábytok z exotických drevín vás na prvý pohľad zaujme svojím farebným prevedením, z praktického hľadiska potom oceníte jeho odolnosť a trvanlivosť. Základná údržba sa príliš nelíši od údržby bežného dreva – to znamená, že si pri odstraňovaní menších nečistôt vystačíte so saponátom a vlažnou vodou. Raz za čas nezabudnite nábytok ošetriť ochranným prípravkom s UV filtrom a olejom, vďaka ktorému si exotické drevo zachová svoju pôvodnú farbu.

 

Chcete si vytvoriť ideálne záhradné posedenie presne podľa svojich predstáv? Pri výbere záhradného nábytku sa inšpirujte na Heureks.sk – jednotlivé produkty si zoraďte podľa obľúbenosti alebo ceny a nezabudnite si prečítať recenzie od overených používateľov.