Andrea Klimko Relaxx uvod 

 

Česká komora architektov vyhlásila 3. ročník českej ceny za architektúru. Architekti môžu do súťaže prihlásiť svoje diela do konca marca 2018. Súťažná prehliadka je otvorená pre všetky projekty realizované na území českej republiky v priebehu uplynulých 5 rokov. Avšak kým mená nominovaných architektov zostávajú zatiaľ otázkou budúcnosti, mená porotcov sú už dobre známe. V priebehu tohto týždňa vám budeme denne predstavovať jednotlivé mená porotcov. Chýbať nebudú ani ukážky ich realizovaných projektov. 

 

 

Prácu českých architektov bude tradične hodnotiť sedem erudovaných zahraničných expertov. Medzi reprezentantmi nechýba ani Slovenská republika. V rámci poroty ju zastupuje architektka Andrea Klimko, ktorá je zakladateľkou a riaditeľkou architektonickej kancelárie Andrea Klimko Architects, ktorá je zároveň autorizovanou členkou v Kráľovskom inštituúte britských architektov (RIBA, pozn. red.) a Slovenskej komory architektov, hosťujúcou členkou českej komory architektov a v neposlednom rade tiež členkou prezídia Spolku architektov Slovenska. 

 

Profil AKlimko foto archiv autora

 

Andrea Klimko v roku 1997 vyštudovala na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V štúdiách pokračovala na Fakulte architektúry Technickej univerzity vo Viedni. 

 

 

Charakteristickým pre projekty Andrey Kliemko sú prístupy k tradícii a progresívnym riešeniam, reragujúcim na aktuálnu dobu. V snahe zachovať genius loci sa Andrea Klimko spolu so svojím tvorivým tímnom sústreďuje na riešenie, ktoré zohľadňuje tradíciu objektu inovatívnym spôsobom. V množstve realizovaných projektov, ktoré boli ocenené, sa nachádzajú rezidenčné objekty, ale tiež športovo-relaxačné centrum Relaxx v Bratislave z roku 2008. 

 

 

Relaxx športovo-relaxačné centrum, Bratislava, 2008

 Andrea Klimko Relaxx Bratislava

 

 

Príznačným prvkom tohto objektu sú odhalené betónové pylóny, ktoré opticky odľahčujú sklobetónový kubus s pretiahnutou formou. Náročnou výzvou pre tím architektov bola predovšetkým lokalita. Objekt je sústredený do priestoru frekventovaného diaľničného úseku a nechádza sa zároveň v blízkosti starej železničnej stanice. Ďalšou z požiadaviek bolo, aby sa celý objekt stal rovnocenným voči skoršiemu projektu, Atriu. Od roku 2008 si Relaxx vyslúžil nomináciu na Cenu Dušana Jurkoviča (2008) a ocenenie v súťaži World Architecture Award v roku 2010. 

 

 

Andrea Klimko Relaxx Sport center Bratislava

 

 

 

 

 

 

 Mendelsohn, rezidenčný objekt, Bratislava, vo výstavbe

 

Andrea Klimko Mendelsohn Bratislava

 

 

Polyfunkčný objekt Mendelsohn vykazuje zmysel pre estetiku čistých línii a čistoty. Jedenásť poschodí vysoký, zaoblený trojhran sa bude čnieť v mestskej časti Podunajské Biskupice. Súčasťou objektu budú okrem bytov tiež obchodné priestory a kancelárie. Celý objekt nesie meno po architektovi Erichovi Mendelsohnovi a odkazuje na funkcionalistickú architektúru. 

 

 

Andrea Kliemko Mendelsohn Bratislava

 

 

 

 

Leonardo, rezidenčný objekt, Trnava, 2011

 

Andrea Klimko Leonardo Trnava

 

Leonardo je situovaný v severovýchodnej časti historického jadra Trnavy. Prístup architektov zohľadňoval výšku okolitých objektov v takej miere, že aj napriek progresívnemu prepojeniu dvoch formálne odlišujúcich sa objektov, nenarúša objekt celkový ráz historického prostredia. Štvorposchodový polyfunkčný bytový dom poskytuje okrem bytových priestorov aj prevádzkové priestory. Šedá, exteriérová časť je vo výraznom kontraste voči bielej fasáde odvrátenej od ulice  

 

Andrea Klimko objekt Leonardo Trnava

 

 

 

Andrea Klimko bude vyberať spomedzi nominovaných 50 diel, ktoré sa dostanú pred porotu na konci marca. Záujemcovia môžu svoje realizácie zasielať prostredníctvom online formulára

 

Foto: Andrea Klimko Achitects