pm 0102

Česká komora architektov vyhlásila 3. ročník českej ceny za architektúru. Architekti môžu do súťaže prihlásiť svoje diela do konca marca 2018. Súťažná prehliadka je otvorená pre všetky projekty realizované na území českej republiky v priebehu uplynulých 5 rokov. Avšak kým mená nominovaných architektov zostávajú zatiaľ otázkou budúcnosti, mená porotcov sú už dobre známe. V priebehu tohto týždňa vám budeme denne predstavovať jednotlivé mená porotcov. Chýbať nebudú ani ukážky ich realizovaných projektov. 

 

 

Prácu českých architektov bude tradične hodnotiť sedem erudovaných zahraničných expertov. V tretej časti tohto týždňového seriálu predstavujeme reprezentanta z Rakúska. Pre Carla Baumschlagera a jeho projekty sú charakteristické netradičné fasádne prevedenia budov. Výtvarné cítenie a skúsenosti predáva v súčasnosti žiakom v New Yorku, Stuttgarte a Mníchove. Patrí medzi členov komory architektov v Rakúsku, Nemecku, Luxembursku a Lichtenštajnsku. Čestné členstvo má takisto v Americkom inštitúte architektov. 

 

Baumschlager Hutter

Carlo Baumschlager od roku 2010 vedie so spoločníkom Jesco Hutterom (vľavo) kanceláriu Baumschlager Hutter Partners s pobočkami v Rakúsku, Nemecku a švajčiarsku. V súčasnosti vyučuje na univerzitách v Spojených štátoch aj Európe. 

 

 

Nie je preto prekvapením, že Carlo Baumschlager sa spolu so spoločníkmi v rámci kancelárie Baumschlager Eberle Architekten zaslúžili o návrhy mrakodrapov v Pekingu. Práve zavesené fasády a treláže sa stali pre jeho kanceláriu doménou. Medzi prácami sa nachádzajú prevažne bytové komplexy. Výnimku potvrdzujú realizácie verejných budov, medzi ktoré sa radia nemocničné komplexy v Bregenze a Kortrijku, termínál letiska Skylink či justičný palác vo francúzskom meste Caen. 

 

 

 DC Living, Viedeň, 2014

 Donaucity DC living Vídeσ Rakousko archiv autora3 foto Michael Nagl

 

 

Výrazný obytný komplex DC Living sa nachádza v novej mestskej časti Viedne, Donau City. Obytné komplexy sa od hlavného objektu administratívnej budovy líšia jednak stvárnením a jednak proporciami. Administratívna budova pozostáva z trojhrannej veže s dvojitou fasádou, navrhnutou špeciálne pre miestne poveternostné podmienky. Obytná zóna pozostáva z dvoch nižších blokov s rastrovo členenou fasádou. Využitie jednotnej šírky pozdĺž celej fasády prispieva k tomu, že komplex pôsobí byť kapacitne veľkorysejším, než v skutočnosti je.

 

 Carlo Baumschlager Donaucity intrernaty

 

 

 

 

Klub a lodenica Nordwesthaus, Fusach, 2008

 

  1000x793 nordwesthaus baumschlager eberle architekten 1 foto c lukas schaller

 

 Vybudovaný v prístave Port Rohner na Bodamskom jazere, vyniká objekt Nordwesthaus nielen fasádou, ale aj formou. Tá sa výrazne odlišuje od okolitej, nížinnej krajiny. Nepravidelnosť vlnenia vodnej hladiny bola umelecky stvárnená vo fasádnom riešení. Železobetónový skelets biomorfickým vzhľadom je totižto celozasklený. Počas dňa tak do priestoru vniká dostatok denného svetla, zatiačo v noci prežaruje umelé interiérové osvetlenie okolie prístavu a pôsobí ako moderná forma majáka.Primárnou funkciou tohto objektu je združovanie jachtárov a lodníkov miestneho prístavu do jedného spoločného priestoru počas celého roka.

 

baumschlager eberle Nordwesthaus2

 

 

 

 

Prečítajte si tiež druhú časť seriálu Porota Českej ceny za architektúru

 

 

 

 

 

Univerzita La Maison du Savoir, Luxemburg, 2015

 

Eduard Hueber La Maison du Savoir Belval LU 10

 

 

Zmysel pre fasádne riešenie nezaprel Baumschlager ani pri návrhu budovy Vedeckej fakulty Univerzity v Luxemburgu. Dvojitá predsedená fasáda na na dvoch vzájomne sa križujúcich kvadrických celkoch spĺňa všetky estetické kritériá a podobne ako pri iných projektoch sa kapacita univerzity opticky zväčšuje prostredníctvom zahusteného rastra. Ani jej architektonické stvárnenie nie je samoúčelné. Plášť pozostávajúci z hlboko vsadenej oceľovej konštrukcie, zabraňuje prebytku slnečného žiarenia vo vnútri, čím sa zároveň zvyšuje výkonnosť študentov aj personálu. Vnútorné prostredie fakulty je vybudované funkčne po všetkých stranách a pokrýva všetky úrovne prevádzky, počnúc kantínami a končiac administratívnymi priestormi pre vyučujúcich. Nechýbajú zhromaždiská a verejne pochôdzne priestory, ktoré logicky nadväzujú na sieť učební a posluchární. Zaujímavosťou tohto projektu je, že na štvrtom poschodí bola vysadená fakultná záhrada. 

 

 

la maison du design elegant gallery of la maison du savoir university of luxembourg be of la maison du design

 

 

Carlo Baumschlager bude vyberať spomedzi nominovaných 50 diel, ktoré sa dostanú pred porotu na konci marca. Záujemcovia môžu svoje realizácie zasielať prostredníctvom online formulára