Užite si nenáročné túry vo Vysokých Tatrách: Tipy na najlepšie trasy a pohodlné ubytovanieNaučiť sa lepšie vnímať krásy prírody, prežiť nezabudnuteľné zážitky a oddýchnuť si od ruchu mesta - to všetko ponúka turistické trasy v krásnych kútoch Slovenska. Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, akým smerom sa vydať a kde prespať, prinášame vám tipy na skvelé miesta pre nezabudnuteľný pobyt v prírode.

Vodopád Skok

V Tatrách narazíte na mnoho krásnych trás, niektoré z nich sú pritom nenáročné. Jednou z nich je cesta k vodopádu Skok v Mlynickej doline. Výška vodopádu je 25 metrov, nie je tak tým najvyšším, ale rozhodne je jedným z tých najviac očarujúcich. Vyraziť môžete kedykoľvek – chodník je otvorený po celý rok.

Za zmienku stojí aj Pleso nad Skokom – ide o jazero, ktoré je hlavným zdrojom vody pre vodopád. Počas letnej sezóny si môžete užiť výhľad na Mlynickú dolinu a vodopád Skok, trasa totiž vedie až k Plesu nad Skokom. V okolí sa navyše nachádza množstvo ďalších zaujímavých jazier.

Trasa začína už na železničnej stanici Štrbského Plesa, terén nie je náročný a chodník iba mierne stúpa. Ide tak o vhodný výlet aj pre deti. Dovolenka na Slovensku, a konkrétne v Tatrách si získa výletníkov rôzneho veku.

Štrbské Pleso ponúka bohaté možnosti ubytovania. Zvoliť môžete napríklad AC apartmány, Hotel Toliar či luxusnejší Hotel Solisko. Nechýba ani ponuka penziónov - Penzión Pleso. A ak si chcete užiť súkromie a prírodu naplno, zvoľte chatu, skvelou voľbou je Chata Štrbianka.

Chata pod Soliskom

V blízkosti Štrbského Plesa ešte zostaneme. Z miestnej železničnej stanice môžete vyraziť až k Chate pod Soliskom. Ide o modrý turistický chodník, ktorý vedie po Soliskovom hrebeni. Táto trasa je o trochu náročnejšia, napriek tomu však nie je príliš zložitá.

Chata pod Soliskom je obľúbeným turistickým cieľom. Čaká vás tu skvelé občerstvenie aj zaujímavé informácie. Okrem toho je chata využívaná ako východiskový bod pre ďalšiu pešiu túru - na Predné Solisko.

Navyše sa tu môžete aj ubytovať – chaty na prenájom sú veľmi obľúbené. Ide pritom o jedinečný zážitok. Zatiaľ čo predtým slúžila chata ako úkryt pre zjazdárov, dnes má priazeň turistov. Čaká vás jedinečný výhľad zo slnečnej terasy.

Popradské pleso

Ďalším z miest, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť, je Popradské Pleso. Vedie k nemu pritom hneď niekoľko trás. Vyraziť môžete zo Štrbského Plesa, zvoľte Tatranskú magistrálu (červenú trasu). Ak si chcete užiť tie najlepšie výhľady, zostaňte na červenej trase. Do batohu nezabudnite pribaliť ďalekohľad pre bezchybný výhľad do okolia, vhod môže prísť aj termovízia – na sledovanie zvierat, ktorú môžete využiť aj keď sa zotmie.

Alternatívou je potom zelená trasa, ktorá sa odpája od tej pôvodnej červenej a tiež vedie k popradskému plesu. Ide o pomerne nenáročnú trasu, ktorá zaberie zhruba dve hodiny.

Ďalšia z možných ciest je modrý chodník. Začať môžete na zastávke Popradské pleso, kde je možné prípadne aj zaparkovať. Odtiaľ vedie asfaltová cesta, vyraziť tak možno napríklad aj s kočíkom. Táto trasa je o niečo kratšia, zaberie zhruba hodinu a pol.

Zbojnícka chata

Ak hľadáte o niečo väčšiu výzvu, potom zvoľte výstup na Zbojnícku chatu. Nejde o veľmi náročnú túru, trasa má zhruba šesť kilometrov a je prístupná po celý rok. Po ceste vás pritom čaká mnoho zaujímavých výhľadov - na vodopády, rôzne plesá aj Slavkovský štít a ďalšie vrcholy.

Začiatok trasy je pri vrchole Hrebienok, kam môžete dôjsť pešo z neďalekého Starého Smokovca, alebo sa zviezť lanovkou. Potom vás čaká cesta k Rainerovej chate, odtiaľ už len stačí nadviazať na modrú cestu. Tou sa dostanete k Zbojníckej chate.

Skvelým ubytovaním pre rodiny s deťmi je Villa Krejza, komfortné ubytovanie ponúkne aj Apartmán Bamboo či Apartmány Pod Hrebienkom.

Užívať si prírodu a pokoj na túre je skvelým spôsobom, ako sa na chvíľu odpojiť od hektického života. S našimi tipmi na nenáročné túry a ubytovanie ľahko nájdete ideálne miesto pre svoj ďalší výlet.

Zdroj obrázku: Jacek Jacobi / Shutterstock.com