koberce priechodne 1Zbohom tesné izby, vitaj otvorený priestor! Z modernej architektúry postupne miznú tesné izby a každý viacfunkčný priestor sa stáva prechodnou izbou a prirodzene, pri presune medzi jednotlivými zónami zdolávame pomerne veľký priestor. Koberec je výborným spôsobom na efektívne oddelenie jednotlivých zón. Ako si vybrať a čím sa pri výbere riadiť?

Teoreticky prechodnou izbou je miestnosť, cez ktorú sa, ako hovorí samotný názov, prechádza do iných miestností. Nie je to však štandardná izba ani chodba. Môže viesť do obývačky, kúpeľne alebo spálne. Niekedy slúži na oddelenie „pracovného” priestoru – čiže kuchyne – od denného (obývačka) alebo nočného (spálňa). Prechodné izby sú charakteristické pre obytné budovy z predvojnového obdobia a paneláky.

 

koberce priechodne 1

 

Koberce ako moderné spôsoby na oddelenie funkčných zón

Moderné stavebníctvo a preň charakteristický otvorený priestor už nikoho neprekvapuje a pre mnohých je žiadaným objektom. Kedysi ste do bytu vošli cez dlhú a úzku chodbu, čo je v dnešnej dobe už minulosťou; akonáhle otvoríte dvere v modernom domove, dostanete sa do priestrannej miestnosti, ktorá vám dovoľuje zhlboka sa nadýchnuť. Prakticky celý otvorený priestor je veľkou prechodnou izbou, a pokiaľ sa chceme dostať do kuchyne, musíme prejsť cez obývačku: inej cesty niet, však? Ukazuje sa, že prechodné izby vôbec nevymizli, zmenil sa iba ich názov.

Odolnosť, jednoduché čistenie a estetika sú dôležitými atribútmi kobercov v prechodných izbách

Keďže prechodná izba je priestorom, v ktorom je zvýšený pohyb, požiadavky na perfektný koberec by mali byť jednoznačné, pričom na prvom mieste sú prirodzene odolnosť a možnosť jednoduchého čistenia. Nesmieme však zabúdať aj na jeho estetickú funkciu. Takáto izba má potenciál byť centrom rodinného života, čitateľským miestom, predĺžením obývačky, alebo dokonca dizajnérskou galériou!

V prechodných izbách dbáme na ich praktickú stránku. Aké koberce sú teda vhodné? Všetky druhy kobercov s krátkym vlasom: hladké, geometrické, kvetované, orientálne a dokonca aj umelá koža, ktorá sa leskne ako pravá. Skvelým riešením sú koberce, ktoré sa dajú prať v práčke, a ktoré sú ideálne aj do kúpeľní. Trefnou voľbou budú aj modely s polypropylénovým vláknom, ktoré nepriťahujú prach, sú vhodné pre alergikov a navyše sa dajú použiť aj v exteriéri ako koberec na terasu a letnú záhradu na čerstvom vzduchu.

Koberec do prechodnej izby – akým modelom sa vyhýbať?

Aj keď moderná výrobná technológia stále prekvapuje efektivitou, existuje skupina kobercov, ktorým sa je dobré vyhnúť v izbách s vyššou frekvenciou pohybu. Sú to modely s dlhým vlasom. Koberce typu shaggy sa stanú vaším nepriateľom, pokiaľ ich umiestnite do kuchyne. Ich hustá vlna je nádherná, no presne tá vás bude stáť boľavý chrbát z jej neustáleho čistenia, pokiaľ ju umiestnite do takejto miestnosti. Najlepšie zažiaria v úlohe oválneho koberca v detskej izbe. Úžasne ružové a mäkké modely ocení každá malá princezná. Bez ohľadu na to, či hľadáte dekoráciu do prechodnej izby, alebo akejkoľvek inej miestnosti, pozrite si koberce na agatanabytok.sk. Agata Nábytok je poľská značka so 70-ročnými skúsenosťami, ktorá od septembra 2022 ponúka nábytok a doplnky od viac ako 250 dodávateľov aj na slovenskom trhu. V domovskej krajine môžu zákazníci nakupovať aj v 30 veľkoplošných predajniach, zatiaľ čo na Slovensku je sortiment značky dostupný v internetovom obchode. Určite sa vyhnite tiež ručne tkaným kobercom. Tieto produkty sú luxusné, čo znamená, že ich cena je oveľa vyššia, ako cena ich strojovo vyrábaných príbuzných z umelých vlákien.

Zhrnutie

Vhodne vybavené prechodné izby a ich dnešné ekvivalenty – otvorené priestory v novom stavebníctve určite pomáhajú v integrácii obyvateľov a hostí bytu či domu. Aby sa efektívne oddelili zóny tak veľkého otvoreného priestoru, využívajú sa rôzne riešenia. Jedným z nich je koberec. Dlhá životnosť, odolnosť, ľahké čistenie a vzhľad sú najdôležitejšie vlastnosti kobercov, ktoré sú vhodné do takejto miestnosti.

Zdroj foto: vlastné / agatanabytok.sk