Tvorcovia ho nazvali chlapským brlohom. Ani nie štyridsaťmetrový byt v Prahe 7 v industriálnom štýle vytvorili pre muža. Stroho, ale funkčne, so všetkým čo je pre bývanie, relax a stretávanie sa s priateľmi potrebné. Dokonca sa v ňom našlo elegantné miesto pre bicykel.

Pod premenou neveľkého bytu sa podpísala dvojica mladých architektov zo štúdia Boq architekti Jana Pavelcová a Miroslav Stach. Aj po čase si na spoluprácu s majiteľom spomínajú s nadšením. Sadli si absolútne vo všetkom – v podobnom vkuse i v povahe. „Klient je veľmi nadšený, energický a pozitívny človek. Úplne nám dôveroval, spolupráca teda bola veľmi príjemná a zábavná pre všetky strany a mali sme radosť, že sme mohli projekt dotiahnuť do posledných detailov,“ spomínajú architekti.

Na dlhé reči a dohady nebol čas. Majiteľ bytu sa s dizajnérmi skontaktoval deň pred odletom na štvormesačnú zahraničnú pracovnú cestu. „Klient mal základnú predstavu, kde by sa ktorá funkcia mala nachádzať, ale tej sme sa príliš nedržali. Predstavenie návrhu prebiehalo prostredníctvo skypu cez oceán. Klientovu predstavu o rozmiestnení dispozície sme prevrátili naruby a on bol po počiatočnom prekvapení z riešenia veľmi nadšený,“ vracia sa na začiatok spolupráce Jana Pavelcová. Dôvera oboch strán sa posunula ešte o úroveň vyššie. Klient dal na rady dizajnérov aj pri doťahovaní detailov. Spolu vybrali pohovku, stoličky i svietidlá.

2

Pražský byt kúpil majiteľ v podobe, v akej ho zrekonštruoval developer. Vo svojej pôvodnej dispozícii bol rozdelený na dve oddelené priechodné miestnosti. Architekti v ňom našli hotové podlahy a pripravené vývody pre kuchyňu. Od tohto sa museli pri svojom plánovaní odpichnúť. Po spoločnej úvahe padlo rozhodnutie ponechať obidve izby. V jednej vytvorili samostatnú kuchyňu s jedálňou a druhú pretvorili na obývaciu izbu s pracovným kútikom a oddeleným miestom na spanie.

Hlavný obytný priestor tvorí obývacia izba so spálňou. Priestor rozdeľuje kombinácia posuvných a pevných panelov. „Vzhľadom na to, že klient má pracovne veľmi nepravidelný režim bez ohľadu na dennú či nočnú dobu, rozhodli sme sa túto miestnosť predeliť posuvnými panelmi a miesto na spanie tak v prípade potreby úplne oddeliť od obývacej časti a tým zaistiť pokoj na odpočinok aj počas dňa. Táto deliaca stena je v jednej časti presklená, aby sa do spálne mohlo dostať ranné slnko,“ opisuje Jana Pavelcová riešenie hlavého obytného priestoru. V spálni sa ešte nachádza šatníková skriňa a za posteľou je úložný priestor na periny.

4

5

4

6

7

V obývacej izbe je minimum nábytku. Jednoduchá sivá pohovka a konferenčný stolík. Okrem toho umiestnili tvorcovia návrhu pri okne pracovný kút.

1

3

V kuchyni dominuje ostrovček, a to aj napriek neveľkému priestoru, ktorým kuchyňa disponuje. „Funguje ako taký stredobod celej miestnosti. Ponúka dostatočný priestor pre varenie, navyše je predĺžený a vytvára tak jedálenskú časť v rovnakej úrovni. Sedenie je riešené vyvýšenými barovými stoličkami. Pri varení je tak klient otočený smerom do miestnosti, má výhľad z okna von a nemusí sa k hosťom otáčať chrbtom.“

Na stene kuchyne je umiestnený podsvietený policový systém. Steny v miestnostiach zvýrazňuje nepravé murivo. „Pôvodne sme chceli zložiť omietky a dostať sa tak na tehlu, ale vzhľadom na to, že byt bol čerstvo po rekonštrukcii, klient uprednostňoval čistejšie riešenie a steny sa nechali obložiť murivom, ktoré sa natrelo na bielo,“ hovorí architektka.

8

9

10

11

12

Vo vstupnej časti je navrhnutá jednoduchá skrinka na topánky. Nad ňou je nainštalovaný držiak na bicykel.

18

text: bk
foto: Tomáš Dittrich

 

zdroj: www.stavebnictvoabyvanie.sk