tokio 1V srdci japonského Tokia sa prednedávnom otvorila nová štvrť navrhnutá štúdiom Heatherwick, známa ako Azabudai Hills. Projekt s rozlohou 81 000 m² je vyvrcholením tridsaťročného procesu regenerácie tejto časti mesta. Oblasť v sebe poníma obytné komplexy, obchodné priestory, školu, umelecké galérie, kostoly, kancelárie a reštaurácie. 

Dizajn aj celková architektúra štvrte podporuje účelné spojenie medzi dochádzajúcimi, obyvateľmi a verejnosťou. Zelená oáza plná stromov, kvetov a vodných prvkov dopĺňa meandrujúce trasy a pochôdzne strešné svahy, ktoré sú určené na prechádzky, potulky a neformálne stretnutia. "Boli sme inšpirovaní vytvoriť štvrť, ktorá sa spája s emóciami ľudí iným spôsobom. Je to radostné a jedinečné verejné miesto pre Tokio, ktoré je navrhnuté tak, aby si existovalo a robilo radosť mnoho rokov," hovorí architekt.

 

tokio 5 tokio 4

 

Stabilita komunity

Ambíciou celého projektu bolo zapojenie a udržanie komunity, ktoré túto oblasť nazývajú domovom. Je to vývoj, ktorý preklenul generácie. V mnohých prípadoch sa rodičia alebo dokonca starí rodičia rozhodli pre život v tejto štvrti, aby svojim rodinám poskytli lepšie miesto na život.

 

tokio 2

 

Tri prepojené oblasti

Azabudai Hills sa rozprestiera v medzinárodnej časti Tokia, štvrtiach Azabudai a Toranomon. Oblasť je domovom mnohých veľvyslanectiev a leží v prírodnom údolí medzi horským svahom Roppongi, kultúrnou oblasťou na západe a obchodným centrom Toranomon na severe. Miesto má tvar písmena Y, je rozdelené na tri nepravidelné časti. V najužšom bode je miesto široké len 30 metrov. 

 

tokio 8

 

Kombinácia rôznych dizajnov

Architekti sa vyjadrili, že sa snažili vytvoriť niečo charakteristické pre Tokio, a zároveň pridať niečo nové, svieže a mäkké do moderného zastavaného prostredia. „Chceli sme vytvoriť výhľady plné rozmanitosti, zaujímavostí a priestorov na preskúmanie. Je to sútok rôznych rodín dizajnu, ktoré sú všetky spojené na jednom mieste. Nemôžem sa dočkať, na ohlasy a reakcie návštevníkov a obyvateľov,“ hovorí Neil Hubbard, partner a vedúci skupiny Heatherwick Studio.

 

tokio 1

 

Ekologické, zelené a certifikované

Odhaduje sa, že túto novú verejnú štvrť každý rok navštívi dvadsaťpäť až tridsať miliónov ľudí. Okrem toho je Azabudai Hills na dobrej ceste stať sa jedným z najväčších miest, ktoré získajú mnoho ocenení a certifikácií, napríklad predbežnú certifikáciu WELL, najvyššiu úroveň certifikácie LEED Neighbourhood Development pre rozvoj zmiešaného využitia a certifikáciu BD+C spoločnosti LEED.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Raquel Diniz, Kenji Masunaga