hanak satnik 2024 inspiraciaPokiaľ práve zariaďujete svoj nový interiér alebo chystáte rekonštrukciu, možno aj vy stojíte pred otázkou, či si radšej zvoliť šatník alebo vstavanú skriňu. Dáme vám pár tipov, ktoré vám pomôžu pri tomto rozhodovaní.

Šatníky aj vstavané skrine sú skvelými voľbami úložných priestorov do interiéru. Obe ponúkajú skvelú a prehľadnú organizáciu a výhodou je, že si ich môžete prispôsobiť podľa seba – či už veľkosťou, farebným a materiálovým prevedením alebo vnútorným usporiadaním. Hoci majú šatníky aj vstavané skrine toho veľa spoločného, nájdu sa aj rozdiely, ktoré môžu byť zásadné pri rozhodovaní sa, ktorú alternatívu zvolíte.

KEDY SI ZVOLIŤ ŠATNÍK?

Šatníky sú priestranné úložné priestory pre uskladnenie oblečenia aj obuvi, ktoré vám poskytnú viac miesta, ako klasické skrine. Výhodou je, že v nich uskladníte aj väčšie množstvo šatstva a šatník napriek tomu nebude pôsobiť preplnene. Celkové prevedenie šatníka môžete presne prispôsobiť tvaru a veľkosti miestnosti, v ktorej bude šatník umiestnený. Využijete teda vďaka tomu naozaj každý centimeter.

hanak satnik 2024 inspiracia1

Pri šatníkoch oceníte aj fakt, že jeho vnútorné usporiadanie si môžete zvoliť podľa vlastných predstáv. To znamená, že je len na vás, koľko otvorených políc, skriniek s dvierkami, zásuviek či závesných systémov sa bude vo vašom šatníku nachádzať a ako budú rozmiestnené. Prispôsobiť si môžete aj vzhľad týchto jednotlivých častí, teda či túžite po skrinkách a zásuvkách s úchytkami alebo po bezúchytkových modeloch, dvierka skriniek môžu byť z číreho alebo mliečneho skla, a tiež si môžete zvoliť farbu, použité materiály a povrchy. Šatník bude teda dokonale zodpovedať vašim potrebám a požiadavkám.

hanak satnik 2024 inspiracia2

Ďalšou výhodou šatníkov je určite fakt, že vám pomôžu udržiavať väčší poriadok. Jednak sú väčšie a priestrannejšie ako skrine, ale taktiež sú od ďalšej miestnosti oddelené dverami, ktoré môžete jednoducho zatvoriť a váš interiér bude pôsobiť čistejším a upratanejším dojmom.

Je však dôležité povedať, že šatníky sa hodia skôr do väčších interiérov, v ktorých si môžete pokojne dovoliť vyčleniť jednu miestnosť – hoci aj menšiu – na šatník. V menších bytoch alebo domoch by ste zbytočne stratili priestor, ktorý by ste mohli využiť napríklad na zväčšenie spálne či iných miestností.

VÝHODY ŠATNÍKOV

    • väčší priestor pre uskladnenie oblečenia

    • priestrannejšie

    • lepšia organizácia

    • väčší poriadok

    • dizajn sa prispôsobí veľkosti interiéru

    • vnútornú organizáciu môžete prispôsobiť vašim predstavám

NEVÝHODY ŠATNÍKOV

    • nie sú vhodné do každého interiéru, odporúčame ich do väčších interiérov

    • vyššia cena

KEDY SI ZVOLIŤ VSTAVANÚ SKRIŇU?

Jednou z najväčších výhod vstavaných skríň je, že sa hodia do každého interiéru. Nezáleží na tom, či bývate v byte alebo v dome, vstavaná skriňa si u vás nájde svoje miesto.

hanak skrina 2024 inspiracia3

Vstavané skrine sú vyrábané na mieru, presne do vášho bývania. Práve vďaka tomu dokážeme aj u nás v Hanák jej veľkosť a tvar prispôsobiť miestnosti, v ktorej sa bude nachádzať. Vstavané skrine oceníte aj napríklad pri atypických či asymetrických miestnostiach, do ktorých je zložité zakomponovať klasickú, voľne stojacu skriňu.

Aj pri vstavaných skriniach máte možnosť prispôsobiť ju svojim predstavám. Môžete si zvoliť vnútornú organizáciu aj dizajn dvier – teda farbu, povrchovú úpravu a prípadné zakomponovanie zasklenia.

Vstavané skrine vám navyše ušetria miesto v interiéri. Môžu byť súčasťou spálne, detskej izby, chodby či akejkoľvek inej miestnosti. Nemusíte pre ňu teda vyčleniť žiadnu špeciálnu a samostatnú miestnosť. Vstavaná skriňa dokonale prilieha ku stene a využíva naplno potenciál interiéru, keďže zapĺňa priestor od podlahy až po strop. Vďaka tomu vám poskytne naozaj dostatok úložného priestoru. Pri vstavaných skriniach nájdete posuvné dvere, ktoré taktiež prispievajú k šetreniu miesta, nakoľko nezasahujú do interiéru tak, ako klasické interiérové dvere.

hanak skrina 2024 inspiracia1

VÝHODY VSTAVANÝCH SKRÍŇ

    • využitie v menších aj väčších interiéroch

    • šetrí miesto, a to aj vďaka posuvným dverám

    • vyrába sa presne na mieru do každého interiéru

    • vnútornú organizáciu môžete prispôsobiť vašim požiadavkám

    • využíva priestor naplno

NEVÝHODY VSTAVANÝCH SKRÍŇ

    • menej úložného miesta ako pri samostatných šatníkoch

    • menej priestranné a rýchlejšie môžu pôsobiť zaplneným dojmom

NA ČO BY STE MALI MYSLIEŤ PRI VÝBERE?

Výhody aj nevýhody šatníkov aj vstavaných skríň už poznáte. Ak ešte stále nemáte jasno v tom, ktorú alternatívu zvoliť pre váš interiér, dáme vám pár tipov, na čo by ste mali myslieť ešte pred samotnou realizáciou, aby ste boli s výsledkom spokojný.

 

  1. Veľkosť a priestrannosť interiéru – do veľkých rodinných domov a priestranných viacizbových bytov sa bude hodiť šatník. V menších bytoch vám odporúčame staviť na vstavanú skriňu.

  2. Množstvo oblečenia – myslite na to, koľko oblečenia a obuvi budete chcieť uskladniť v šatníku alebo v skrini. Ak ho máte naozaj veľa, prípadne plánujete skladovať oblečenie viacerých členov rodiny na jednom mieste, zvoľte radšej šatník.

  3. Financie – určite by ste mali brať do úvahy aj to, aký máte rozpočet. Prepracované a priestranné šatníky z kvalitných materiálov vás pravdepodobne vyjdú drahšie, ako vstavané skrine.

  4. Vaše predstavy konzultujte s odborníkmi – ak už máte nejakú predstavu o vašom vysnívanom šatníku alebo vstavanej skrini, neváhajte sa obrátiť na odborníkov. Náš Hanák tím vám rád poradí, aké úložné priestory sa budú najlepšie hodiť do vášho interiéru, a zároveň celý dizajn prispôsobíme vašim predstavám. Viac informácií aj kontakt nájdete na našom webe www.hanak-kosice.sk