sedacka pohovka 3Gauč, sedačka či pohovka – bez ohľadu na názov tohto nábytku sa všetci zhodneme na tom, že ide o ústredný bod obývacej izby, kde trávime po práci veľa času, sledujeme televíziu, relaxujeme, čítame knihy a stretávame sa s rodinou i priateľmi.

Preto si výber dobrej, kvalitnej a pohodlnej pohovky vyžaduje dostatok času a zváženie, čo je pre náš daný priestor najideálnejšie.

Celková veľkosť sedačky

Dvakrát meraj a raz rež, platí v prípade výberu nábytku dvojnásobne. Výrobcovia a predajcovia pohoviek dokonca odporúčajú vystrihnúť si preferovaný tvar a veľkosť pohovky z novín a umiestniť si výstrižok na podlahu v miestnosti. Poprechádzajte sa okolo nej i pred ňou a uistite sa, že zvolená veľkosť je vyhovujúca.

Rozmer konkrétnej sedačky

Priemerná pohovka má hĺbku sedadla najmenej 60 cm, čo poskytuje dostatok priestoru na sedenie, ak máte dlhé nohy, alebo aj v prípade, ak sedíte radi s nohami pod sebou. Výška sedadla sa pohybuje v rozpätí od 45 do 55 centimetrov. Vždy je ale dobré vyskúšať si rôzne hĺbky sedadla a výšku opierky, aby ste sa uistili, že ide o pohodlné sedenie spĺňajúce vaše požiadavky. Ak na pohovke napríklad často čítate, mala by byť dostatočne dlhá na to, aby ste si na nej mohli natiahnuť nohy. Na výšku pohovky je potrebné zamerať sa aj v súvislosti s porovnaním výšky okolitých poličiek a radiátorov, aby navzájom korešpondovali.

 

sedacka pohovka 1

sedacka pohovka 4

 

Situovanie sedenia

Ak hľadáte pohovku, ktorá bude ústredným bodom vašej obývacej izby, poobzerajte sa po okrúhlejších tvaroch gauča, ktoré zaberajú viac miesta a poskytujú veľa miesta na sedenie. Pri kombinovaní kresielok alebo konferenčného stolíka k pohovke, treba počítať s jednoduchším tvarom sedačky, alebo s tvarom sedačky do mierneho písmena L. Klasické „L-ko“ je dobrou voľbou pre otvorené priestory, ktoré je potrebné rozdeliť - napríklad oddelenie obývacej izby od jedálne. Samotné situovanie smeru pohovky závisí od hlavného využívania sedenia. Napríklad nasmerovanie otvorenej sedačky na televízor, kuchynský kút (alebo chrbtom k nemu), do francúzskeho okna či záhrady.

 

sedacka pohovka 6

 

Materiál sedačky

Výber čalúnenia vašej sedačky má veľký vplyv na jeho funkčnosť i denné používanie. Inú sedačku si vyberie rodina s deťmi a domácimi zvieratami, iné samostatne žijúci dospelí, ktorí chodia domov len prenocovať a inú páry, ktoré pravidelne organizujú vo svojej obývacej izbe stretnutia s priateľmi. Vo všeobecnosti je vhodné prihliadať na možnosť čistenia povrchu pohovky.

Kožené čalúnenie je konzistentne štýlové, má dlhú životnosť a je dobre čistiteľné, avšak ide aj o cenovo náročnejšiu alternatívu. Prírodné materiály sú príjemné na dotyk, ale môžu napríklad stratiť farbu a vyblednúť pri intenzívnom silnom slnečnom svetle. Takže ak máte pohovku situovanú v blízkosti okna, odporúča sa syntetický materiál. Vyhľadávaným materiálom je napríklad ekokoža alebo teflonová úprava čalúnenia, ktoré sú vhodné aj pre alergikov.

 

sedacka pohovka 2 sedacka pohovka 5

 

Pamätajte aj na vhodný výber vnútorného materiálu pohovky. Zadná časť pohovky a sedadlo môže byť naplnené penou, molitanom či PUR vláknom. Kombinácia pružín a peny alebo pružín a molitanu dokáže dlhodobo držať konzistentný tvar, nesplošťujú sa a nedeformujú.

Pripravila: Petra Adamcová