wood heat 7Domy s drevenou šindľovou strechou, šindľové obklady budov, prístreškov, sakrálnych i historických stavieb priťahujú pohľady každého milovníka architektúry a estetiky. A niet divu. Okrem vzhľadu je ich funkčnosť a praktickosť overená rokmi. Už v minulosti boli u našich predkov prístrešky úspešne izolované najskôr kôrou stromov a postupne šindľami vyrábanými z rôznych typov dreva.

Ak uvažujete nad ekologickou, prírodnou a kvalitnou krytinou či obkladom domu, šindľová strešná krytina z dreva je tou správnou voľbou. Na Slovensku sa výrobou šindľovej krytiny a obkladov z nej už viac ako desaťročie venuje spoločnosť Wood Heat.

 

wood heat 6

 

Karpatský šindeľ

Vo svojom portfóliu ponúkajú dva základné typy šindľov. Karpatský šindeľ je vyrábaný jedinečnou technológiou delenia smrekovcovej alebo jedľovej guľatiny v radiálnom reze. Tento šindeľ je opatrený dilatačnou drážkou perovej časti, ktorá je navrhnutá na presné vymedzenie uloženia šindľov, ako aj na lepšie odvádzanie vody. Vďaka svojmu precíznemu prevedeniu sa ľahko montuje, prevzdušňuje plášť strechy, čím predlžuje jej životnosť. V prospech karpatského šindľa hovorí jeho nižšia hmotnosť a nižšie zaťaženie konštrukcie krovu.

 

wood heat 1 wood heat 2 wood heat 3

 

Karpatský šindeľ od spoločnosti Wood Heat bol vyvinutý v spolupráci s firmou Kusing a Strojným závodom Turany. Svojimi vlastnosťami zabezpečuje dokonalý a tesný spoj. Výroba šindľa v šírkach 8 – 12 centimetrov vylučuje uniformitu a pripomína pôvodné šindľové strechy s rôznymi šírkami. Kapovaná dĺžka 52 centimetrov umožňuje navyše pri dvojitej pokládke rozteč laťovania 25 centimetrov s istotou prekrytia spodného klinca.

Ako nás ďalej informuje Karol Kosturák, majiteľ spoločnosti, „pri tomto type šindľu je vďaka vzniknutým medzierkam pri pokládke zabezpečené lepšie prevetrávanie krytiny, a tým pádom zdravšie prostredie a dlhšia životnosť strechy. Ide o 100% prírodný materiál, takže nezaťažuje životné prostredie ani pri výrobe a v neposlednom rade dizajn tejto krytiny povýši každú stavbu na prírodný skvost.“ Ďalšou zaujímavosťou a výnimočnosťou pri výrobe karpatského šindľa od spoločnosti Wood Heat je fakt, že mladú časť dreva beľ, ako jediní výrobcovia šindľov u nás, odstraňujú. Je to z dôvodu ochrany dreva pred napadnutím roztočmi.

 

wood heat 4 wood heat 5

 

Alpský štiepaný šindeľ

Alpský štiepaný šindeľ je vyrábaný z odzemkových kusov výberovej smrekovcovej guľatiny. Typické vlastnosti smrekovcového dreva, ako napr. jeho odolnosť voči poveternostným vplyvom a vysoká životnosť, ho predurčujú ako mimoriadne vhodný materiál pre výrobu strešnej krytiny. „Tento šindeľ je rovný, má skosený koniec, nemá pero a drážku. Je možné ho použiť na strechu i fasádu, kde plní nielen estetické ale aj izolačné vlastnosti. Navyše má veľmi peknú kresbu dreva,“ charakterizuje šindeľ Karol Kosturák. Alpský šindeľ je vhodný pre ľudové a sakrálne stavby, horské chaty, historické pamiatky a všade tam, kde vynikne tradičná strecha.

Praktické využitie a životnosť

Šindle, či už ide o alpský, alebo karpatský sú impregnované Bochemitom. V prípade využitia smrekovcového dreva nie je potrebná žiadna impregnácia a riziko napadnutia škodcami je minimálne. Ich životnosť sa pohybuje v rozpätí 40 – 80 rokov a správnou údržbou je možné predĺžiť trvácnosť krytiny o ďalšie desiatky rokov.

Čo sa týka konkrétnych technických parametrov, vhodnosti jednotlivých typov šindľov na konkrétne domy a stavby, ako aj vyrábané a dodávané dĺžky a spôsob pokládky, všetky informácie je možné zistiť priamo v spoločnosti Wood Heat.

Viac informácií: www.sindlenamieru.sk