nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 1 uvod

 

Komplex vznikol v historickom centre Trnavy, spojením viacerých susedných parciel, ktoré majú vstupy z troch rôznych ulíc v meste. Parcely boli zastavané prejazdovými mestskými domami, ktoré sa spájali len zadnou stranou dvorov. Po spojení priestorov vzniklo Nádvorie doplnené o nové objekty.

 

nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 10

 

Nachádza sa tu mnoho rôznorodých poloverejných, či privátnych stavieb, ktoré nádvorie aktivujú, či už denne formou terasy reštaurácie, či retailov, ale aj formou organizovaných podujatí. Multifunkčný centrálny priestor je vymedzený štvoricou stromov, zmenou povrchu a osvetlením.

 

nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 8

 

V rekonštruovaných objektoch sa architekti z architektonickej kancelárie Vallo Sadovsky Architects snažili odprezentovať všetky dôležité časové stopy prestavieb, pričom dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujúc zásady pamiatkovej ochrany. História objektov siaha do 14. storočia, s prestavbami zo 16. - 20. storočia a súčasťou areálu sú tri národné kultúrne pamiatky, pôvodne meštianske domy.

 

nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 8

 

V objektoch je sústredené kultúrne centrum, co-workingové priestory, reštaurácia, pekáreň, kaviareň, predajne, kancelárske priestory i študentské ubytovanie. Severná dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu.

 

nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 7  nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 6 

 

Dostavba v južnej časti je navrhnutá ako rozšírenie objektu na Štefánikovej ulici, postavená k slepej stene susedného objektu. Špecifikom je úzky pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán.

 

nadvorie trnava historia komunitne centrum kultura 4

 

Zaujímavá architektúra so zachovaním mnohých pôvodných stavieb, rekonštrukcie objektov i nové objekty, v centre Trnavy tak vzniklo Nádvorie, ktoré je už štvrtým rokom miestom stretávania sa ľudí všetkých generácií. Okrem príjemnej atmosféry a pravidelného programu, ktorý tu návštevníkom pripravujú, získalo trnavské Nádvorie tri najvýznamnejšie slovenské architektonické ocenenia. Cenu Dušana Jurkoviča, Cenu ARCH za rekonštrukciu meštianskeho domu a Nádvoria a Cenu CE.Z.AR za objekty so zmiešanou funkciou.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: BoysPlayNice